Körkép a szájmaszkokról Nyíregyházán – Milyen fajtát, hol és mennyiért vásárolhatunk?

Körkép a szájmaszkokról Nyíregyházán – Milyen fajtát, hol és mennyiért vásárolhatunk?
Fotó: Illusztráció

Bár a szájmaszkok használatáról még a szakemberek véleményei is megoszlanak, megelőzésképpen mégis nagyon sokan hordják azokat városunkban is. Szerkesztőségünk egy kis nyomozásba kezdett, Nyíregyházán hol és milyen áron lehet vásárolni a különböző szájmaszkokat.

 

A koronavírus hivatalos oldalán a következők olvashatók a vírus terjedésével kapcsolatban:
„A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják” – koronavirus.gov.hu.

Gyógyszertárakban biztosan kapható!

A legnyilvánvalóbb és legbiztosabb, ha egyenesen egy gyógyszertárat célzunk meg szájmaszk-vásárlási igényünkkel.

Az orrot és szájat is védő, gumis akasztóval ellátott, egyszer használatos orvosi/sebészi maszkokat a nyíregyházi gyógyszertárak 395 Ft-tól árulják darabját. Ezek általában fehér, fehér-világoskék színűek és szinte mindenhol kaphatóak.

Ellenben a többször használatos, jobb minőségű, mosható maszkokkal, amelyet nem minden patikában lehet megtalálni. Az általunk megkérdezett néhány gyógyszertár közül a legolcsóbb az 1290 Ft-os volt.

Több üzlet is kínál szájmaszkot

Aki szeretné elkerülni a gyógyszertárak előtti sorban állást, az máshol is próbálkozhat a vásárlással: a nyíregyházi hiper- és szupermarketek, valamint a drogériák, bioboltok és egyes helyi festékboltok polcain is megtalálhatóak a maszkok.

Az egyszer használatosak tekintetében 500–3900 Ft között is mozoghatnak az árak, érdemes tehát jól meggondolni, hol és mennyiért vesszük.

A komolyabb, mosható és többször használhatóak közül 990 Ft-ért találtuk a legolcsóbbat, a felső határ viszont elég magasba is szökkenhet.

Online vásárlás – határ a csillagos ég!

Nagyon sok, alapvetően ruhagyártó cég (is) átállt a maszkok előállítására, önmaguk fenntartása érdekében. Sok cég a saját, sokszor nagyon magas minőségű termékek készítéséhez vásárolt anyagokból varrja a többször használatos, mosható maszkokat. Ennek függvényében az árak is nagyon változóak. Általában a kezdő ár 1000 Ft körül van, a határ viszont a csillagos ég...

Létezik különböző színű, (akár kalocsai) mintájú, méretű és anyagú szájmaszk, amelyet egyénre szabottan is kérhetünk.

Egyre gyakrabban találunk ezüst kolloiddal ellátott maszkokat is, amely 100% pamut és többször használható. Az impregnált anyag mosható, impregnált hatását megtartja a 90 oC-on történő mosást követően is – állítja a cég, amely hirdeti. A magyar gyártó olyat is készít, amelynek külön, kivehető szűrője van, ezek szintén többszöri használatra (és mosásra) lettek kitalálva.

Házilag készített maszkok

Nyíregyházán is sokan adták a fejüket arra, hogy otthonukban, saját kezűleg varrjanak maszkokat. A hétköznapi emberek általában videókon keresztül tudják megtanulni a maszkvarrás fortélyait – kézzel vagy géppel.

Városunkban már többen is adományoztak saját maguk által készített maszkokat: kisvállalkozók, iskolák, a Móricz Zsigmond Színház varrodája, illetve egy divattervező is beállt már a sorba.