Kopogtat a gólya – A Nyíregyházi Állatpark több kifutójában is megérkeztek már az utódok

Kopogtat a gólya – A Nyíregyházi Állatpark több kifutójában is megérkeztek már az utódok
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Több állatcsalád kifutójában is bővült a létszám a tavaszi időszakban a Nyíregyházi Állatparkban. Az elmúlt hetekben nagy marák és egy európai bölényborjú is született.

 

Idén öt nagy mara is született a Nyíregyházi Állatparkban. Folyamatosan érkeznek a park legújabb lakói, az elmúlt hetekben is több kis jövevény látott napvilágot. Többek között a pampanyulak vagy más néven nagy marák is. Bár ezek az állatok a tengerimalacfélék családjába tartoznak, a megjelenésük mégis olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel. A Nyíregyházi Állatparkban élő három tenyészpár közül most mindháromnak utódai születtek májusban. A kölykök felnevelése idején az addig csak kettesben élő párok a többi párral átmeneti kolóniát alkotnak, közösen vigyáznak az 5 utódra.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta:

„A párzási időszak nagyon rövid ideig tart, félévenként egy-két órát ivarzik a nőstény és erről a hímek nem szeretnének lemaradni. A kicsik 3 hónapnyi vemhesség után jönnek a világra és a születésük után másfél órával már csatlakoznak a csapathoz is. Ők anyatejjel táplálkoznak, egészen 13 hónapos korukig, és mellette a szálas takarmányt elkezdik majd szemezgetni.”

Az európai bölényborjút is bemutatja a park osztályvezetője. Révészné Petró Zsuzsa elmondta, a jelenleg 1 hetes bikaborjú születése után másfél órával már felállt és biztos léptekkel csatlakozott a vele együtt így 5 főt számláló európai bölénycsordához. A picinek nem igazán mondható bölényborjú egészséges, az ideje nagy részét futkározással és táplálkozással tölti. Ez a nagyon különleges faj is az állatparkoknak köszönheti, hogy megmenekült a kihalástól.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Egy különleges, ikonikus fajról van szó, akiket még Mátyás király korában is vadásztak. 1919-ben az egész világon kipusztult ez a faj, de csak a természetben. 1923-ban az Európai Bölény Társaság elkezdte szaporítani és a szaporulatokat visszahelyezték a természetbe. Egy olyan fajról van szó, akik nem lennének, ha nem volnának állatkertek.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője hozzátette:

„Manapság mintegy 1000 példánya él szabadon. Az állatparkokban jelenleg is a tenyészprogram keretében tartják a bölényeket, jelenleg 178 bika és 290 tehén él a világon az állatkerti törzskönyvi program keretein belül. Az állatkertek nemcsak megmentették Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulástól, hanem esélyt adtak a szabadon élésre is.”