Koncert a Kállay-házban – A TanBorEn Trió ad koncertet a Zenés Múzeumi Esten

Koncert a Kállay-házban – A TanBorEn Trió ad koncertet a Zenés Múzeumi Esten
Fotó: Szarka Lajos

A TanBorEn Trió koncertje várja a látogatókat a felújított Kállay-házban szombat este. A másfél éves zenekar tagjai ütős hangszeren játszanak, az együttes a Kamara Virtuózok című klasszikus zenei verseny győztese lett 2019-ben. A megújult épület kertjében a koncert mellett gasztronómiai meglepetéssel is készülnek a szervezők.

A TanBorEn Trió szombati koncertjéről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a Kállay-házban. A debreceni együttes tagjai a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesterszakos első éves hallgatói, klasszikus ütős hangszeren játszanak. A másfél éves zenekar a Kamara Virtuózoknak az abszolút győztese lett 2019-ben.

Madaras Zoltán, a TanBorEn Trió vezetője elmondta: „Mi eredendően egy olaszországi versenyre adtuk először közösen a jelentkezést és utána jelent meg a Virtuózok felhívása is, viszont most csak kamarai formációk jelentkezését várták, így nekivágtunk és úgy alakult, hogy mi jöttünk ki belőle győztesen.”

A Filharmónia Magyarország kiírt egy pályázatot, ahonnan a zenekar szintén nyertesként került ki, így ennek köszönhetően sikerült a szabolcsi megyeszékhelyre is egy koncertet szervezni.

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője hozzátette: „Egy országos pályázat keretében két helyszínt kapott az együttes. Mi felvettük a kapcsolatot az együttes vezetőjével. Egy ütős trióról van szó, akik a klasszikus zenétől a könnyűzenéig, az afrikai népzenétől a jazzig sokféle zenét játszanak. A múzeumi sétát igyekszünk meg is édesíteni a zene mellett, hiszen a civil szervezetek édességeket, süteményeket fognak kínálni délután 17 órától.”

A koncert mellett nemcsak a zenekedvelőknek szeretnének kedveskedni a Kállay-ház kertjében, egy kis gasztronómiai meglepetéssel is készülnek a szervezők, kiemelt figyelmet szentelve az egészséges desszerteknek.

Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke hozzátette: Mi figyelünk arra, hogy ne csak a hagyományos értelemben vett sütemények legyenek, hanem kicsit az egészséges táplálkozást is figyelembe véve pohárkrémeket fogunk kínálni az Észak-Kelet Magyarországi Cukrász Ipartestület nevében.”

Kisebb rendezvényeket a jelenlegi járványügyi szabályok szerint meg lehet tartani, ezt már dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza város alpolgármestere emelte ki a sajtótájékoztatón.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere kiemelte: „Arra kérek mindenkit, aki eljön, hogy a pandémiás szabályokat tartsa be, érezze jól magát és legyenek megfelelően körültekintőek, mint ahogy a múzeum dolgozói is körültekintőek lesznek.”

A Kállay-ház a pandémiás helyzet szabályainak szigorú betartása mellett több eseményre is készül. Többek között egy autós családi napot szerveznek, illetve októberben a 70. születésnapját ünneplő újfehértói születésű Papp Sándor munkássága előtt tisztelegnek egy kiállítással. A szervezők felhívják a látogatók figyelmét, hogy bár még folyamatos a Bessenyei tér rekonstrukciója, a Kállay-ház a munkálatok idején is megközelíthető.

Kapcsolódó galéria

Múzeumi sajtótájékoztató 20200907