Készül a töltött káposzták nagy könyve – Érkeznek a receptek Szabolcs megyéből is!

Készül a töltött káposzták nagy könyve – Érkeznek a receptek Szabolcs megyéből is!

A korlátozott kijárás és a kényszerű otthon maradás mindenkire másképpen hat. Sokan megijednek, hogy a négy fal között kell tölteniük a napokat minimális kijárással, de akadnak olyanok is, akik viszont kifejezetten előnyükre fordítják a helyzetet: Bojtos Ferenc például elkezdte összegyűjteni Magyarország töltött káposztáinak receptjeit. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 8-ai számában.)

A töltött káposztára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Máshogy készíti vidék, náció és generáció. A szegedi Bojtos Ferenc most ezeket a recepteket gyűjtené össze és valósítaná meg álmát: elkészítené a töltött káposzták nagy könyvét!

Érkeznek a receptek Szabolcs megyéből is

Szabolcs megyéből már több recept is érkezett, de egyelőre egyiket sem tekintem tipikus „szabolcsinak”. A gyűjtésnek pont ez a lényege, hogy bemutassuk, ez az étel mennyire sokféle tud lenni, hiszen egy adott tájegység is számtalan módon készítheti el. Éppen ezért, amikor közkinccsé tesszük, majd csak a beküldő szerinti települést fogjuk feltüntetni, azt nem, hogy ott miért pont így főzik. Tipikus példa Békés megye, ahol senki nem mondhatja meg, hogy melyik az autentikus „békési” töltött káposzta – ott ugyanis élnek tótok, svábok, románok, és még több tucat egyéb külső hatás által befolyásolt nép is.

„Térkép” lesz belőle

A gyűjtő azt is elárulta, hogy hamarosan teljesen összeáll az ország töltöttkáposzta-térképe, már csak a Dunántúlról hiányzik néhány. A receptek beküldésére májusig van lehetőség. Fotókat nem várnak el ezek mellé, de aki szeretné vizuálisan is megmutatni az elkészült ételét, az természetesen csatolhatja az erről készült képet e-mailben.

Felhívás:

...Amiben segíteni tudsz, hogy leírod, te, ti hogy készítitek a töltött káposztát. Az mindegy, hogy a receptúra a tiéd, szülői, nagyszülői, vagy a szomszédasszonytól lopott, ha azt szoktátok használni, nyilván azt ítéled a legjobbnak.

Amit a bojti5@hotmail.com-ra, Word dokumentumként várok:

1. A recept eredete, település.

2. A hozzávalók teljes listája, valamennyi pontos mennyiséggel megadva kb. 4 főre.

3. Az elkészítés menete, érthető és konkrét megfogalmazásokkal, időtartamokkal.