Kapcsolattartás – Már a bíróság dönt az elvált szülőknél gyermekelhelyezési kérdésekben

Kapcsolattartás – Már a bíróság dönt az elvált szülőknél gyermekelhelyezési kérdésekben

Március 1-től már a bíróság dönt a vitás gyermekelhelyezési kérdésekben a gyámhivatal helyett. A felek rászorultságuk esetén továbbra is igényelhetnek költségkedvezményt. 

Az elvált szülő gyermekének joga van a külön élő szülővel kapcsolatot tartani, és ezt a vele egy háztartásban élő szülőnek kötelessége zavartalanul biztosítania. Gyakran előfordul, hogy a külön élő szülő és a gyermek között a kapcsolattartás nem működik, az ebből adódó konfliktusok rányomhatják a bélyeget a gyermek fejlődésére.

Ha a kapcsolattartást valamelyik fél megszegi, akkor azt 30 napon belül kell a gyermek lakhelyéhez legközelebbi járásbíróságon bejelenteni.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta:

A gyermekekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását 2020. március 1-től a járásbíróságok fogják elrendelni. A parlament az ezzel kapcsolatos jogszabályt a héten is módosította az illetékesség, hogy melyik bíróság jár el ezekben az ügyekben már oda kötődik, hogy hol lakik a gyermek, vagy hol tartózkodik huzamosabb ideig. A másik változás a korábbikaktól eltérően, ennek az eljárásnak a 6000 Ft-os illetékét nem kell egyetlen egy félnek sem megfizetnie az eljárás kezdetén, hanem ennek a viseléséről a bíróság az eljárás végén dönt. Itt is lehet kérni mentességet.

A felek rászorultságuk esetén továbbra is igényelhetnek költségkedvezményt, amely az eljárásban résztvevőket mentesítheti az illeték megfizetése alól. A járásbíróság szerdánként ingyenes meghallgatást tart. Ez elsősorban azoknak a családoknak nyújthat segítséget, akiknek nincs ügyvédjük. Itt minden szükséges információt megkaphatnak.