Kánikula – A rendőrség a fokozott óvatosságra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét

Kánikula – A rendőrség a fokozott óvatosságra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét

A nyári forróságban több lehet a baleset az utakon, megviseli a sofőröket a hőség. Gyengül a koncentrációképesség, figyelmetlenebbé válnak a közlekedés résztvevői, a gyalogosok és a kerékpárosok egyaránt. A rendőrség néhány jó tanáccsal próbálja segíteni az autósokat.

 

 

A nyári forróság megviseli a szervezetet, ez befolyásolja a sofőrök koncentrációképességét, így hatással van a közlekedésbiztonságra is. A nyáron jellemző szokatlanul nagy meleg miatt többször előfordulnak balesetek. A hőség miatt tompul az autóvezetők figyelme és a koncentrációképessége is. Ilyenkor általában az autóvezetők figyelmetlenebbek, nehezebben tudnak koncentrálni és a nagy melegben megnövekedhet a reakcióidő is. A rendőrség a nyári forróság miatti közlekedésbiztonságra, illetve annak gyakorlati hatására hívja fel az autóvezetők figyelmét.

Szikszai Tihamér, a Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság titkára elmondta: „Ha működő klímaberendezés van az autóban, az nemcsak kényelmi, hanem biztonsági felszerelés is. Hiszen kevesen gondolják, hogy minden évben történik olyan baleset, amikor a nyitott ablakon keresztül méhecske, dongó repül be az utastérbe, ezzel elvonva a gépjárművezető figyelmét. Szükséges még, hogy minden hosszabb úton legyen egy hűtött folyadék az autóban. Nyilvánvalóan nem alkoholos italra gondolok, de valamivel frissíteni kell magunkat.”

Szikszai Tihamér felhívja a közlekedők figyelmét, hogy nemcsak az autóvezetőkre, hanem a gyalogosokra, kerékpárosokra és a motorosokra is hatással van a kánikula. Az utóbbiaknál fontos a védőruha viselése is, mert egy esetleges borulásnál a protektor megvédi a testet és a bőrt, illetve fontos, hogy a védősisakon is legyen szellőző, ami a megfelelő szellőzést biztosítja a motoros számára. A nyári forróságban a gyalogosokra is nagyobb figyelmet kell fordítani, mert előfordulhat, hogy rosszul mérik fel a helyzeteket és nem elég körültekintőek, mielőtt áthaladnak a zebrán. A napokig tartó meleg, majd a hirtelen érkező viharok szinte mindenkit megviselnek, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. Ráadásul a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék nehezíti és korlátozza a látási viszonyokat is. A hétvégén folytatódik a kánikula, ezért a rendőrség azt tanácsolja, mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen.