Kállay-ház – Egy izgalmas, interaktív várostörténeti kiállítással is készül a Kállay-kúria

Kállay-ház – Egy izgalmas, interaktív várostörténeti kiállítással is készül a Kállay-kúria
Fotó: Szarka Lajos

Egy különleges, interaktív várostörténeti kiállításra készülnek a felújított Kállay-házban. A nyíregyházi kulturális negyedben, a Bessenyei téren 6 darab digitális, multimédiás eszközzel teszik még különlegesebbé a tárlatot. Az intézmény célja a hagyománymegőrzés, illetve az értékátadás digitális, modern eszközök, animációk, információpultok, virtuális elemek segítségével.

Éppen a projektort állítják be a Kállay-ház egyik termében, az információs pulthoz. A gyönyörűen felújított Bessenyei téren lévő Kállay-házban már gőzerővel folyik a munka. Egy különleges, interaktív várostörténeti kiállítást készítenek elő a szakemberek. A kiállított tárgyak mellett több digitális pont is elérhető lesz, amelyek nem mindennapi élményeket nyújtanak mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A Modern Városok Program keretén belül, két ütemben megújult épület méltó otthona lesz többek között a Kállay család hagyatékának és egy várostörténeti kiállításnak is.

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum történeti osztályvezetője elmondta: „A Kállay-gyűjtemény hátsó termében egy várostörténeti kiállítás látható, mely Nyíregyháza történetét dolgozza fel. A Jósa András Múzeum történeti anyagából mutatunk be tárgyakat, amik segítségével a látogatók megismerhetik a város történetét.”

A nyíregyházi kulturális negyedben, a Bessenyei téren felújított épületben 6 darab multimédiás interaktív eszközzel teszik még különlegesebbé a látogatók számára a várostörténeti kiállítást, ezek segítségével virtuálisan a régi Nyíregyházában érezhetik magukat. Belépéskor rögtön egy projektor segítségével dokumentumokat böngészhetnek az érdeklődők a régmúltból. Lesz még többek között virtuális szemüveget használó interaktív szék, illetve egy olyan eszköz is, amely gesztusokkal vezérelve követi le a mozdulatsort. Az egyik legérdekesebb eleme a kiállításnak, amikor a látogató a saját arcával egy avatárt is tud készíteni.

Szabolcs János, az interakció tervezője és kivitelezője hozzátette: „Egy time machine-nek nevezhető dolog, ahol egy régebbi fekete-fehér felvételben találja magát a látogató, akiknek a saját arca lesz beszkennelve a kamerába. Ott kiválasztja a ruhát, ami rajta legyen, és a saját mozgását fogja egy az egyben visszalátni, a saját avatárját. Illetve lesz még egy padlóvetítés, ez azt jelenti, ahol az ember, ahogy benne járkál, ahogy mozog, azzal tudja aktiválni a különböző módokon benne felsorakoztatott tartalmakat.”

A megújult Kállay-kúria vezetőségének a célja a hagyománymegőrzés, illetve az értékátadás digitális, modern eszközök, animációk, információpultok, virtuális elemek segítségével.