Jövő héten újra hosszú hétvégénk lesz – De mit is ünneplünk Pünkösdkor?

Jövő héten újra hosszú hétvégénk lesz – De mit is ünneplünk Pünkösdkor?

Közeleg az idei negyedik hosszú hétvége, hiszen jövő héten június 9-10-én Pünkösd, vagyis három napunk lesz pihenni. De mit is ünneplünk Pünkösdkor?

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep. Ilyenkor a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egész egyház megalapítását ünnepli. Eredetileg a befejezett aratást szimbolizálta, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozáshoz kapcsolták. Ekkor kapta ugyanis Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon.

A Keresztény egyházi ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra.

És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek, és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Szellem adta nékik szólniuk.

(Csel 2:1–4)

Ekkor Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja is - olvasható a www.unnepekoldala.hu weboldalon.

Étkezési szokások

Pünkösdkor minden családnál ünnepi ételek kerültek az asztalra. A tojásrántottának mágikus hatást tulajdonítottak (a tojás termékenységszimbólum) és nem maradhatott el az édes kalács készítése sem. A bodza leveléből és virágából pedig szörpöt és teát főztek.

Előttünk álló hosszú hétvégék 

  • Augusztus 17-18-19-20.
  • November 1-2-3.
  • December 24-25-26-27-28-29.