Jövő héten még fagyos éjszakákra is számíthatunk - Dávid Mihály előrejelzése

Jövő héten még fagyos éjszakákra is számíthatunk - Dávid Mihály előrejelzése
Igazi tavasz lesz májusban

Bár múlt hét pénteken a nappali hőmérséklet idén először már 30 fok fölé emelkedett Magyarországon, az időjárás még bőven tartogat meglepetéseket – legalábbis Dávid Mihály szerint. A nyíregyházi magánmeteorológus azt mondja, május 10. és 12. között akár éjszakai fagyokra is lehet számítani, de június első felében már beköszönt a nyár.

Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnöknek, az ország legismertebb magánmeteorológusának idén már a 47. naptárja készült el, ami az egész éves időjárás-előrejelzést tartalmazza. Õ nem 10–14 napnál, hanem egy teljes évnél tervez előrébb: módszerének lényege ugyanis, hogy a Hold járásával hozza kapcsolatba az időjárás-változást. Bár már készül a 2020-as naptára, mi még az idei évet vettük vele górcső alá.

Igazi tavasz lesz májusban

Dávid Mihály szerint május 10. és 12. között még akár fagyosak is lehetnek az éjszakák, és ezt a gyümölcsfák is megsínylik majd, de a hónap végén aztán már igazi tavaszias időjárásban lehet részünk. Június elején viszont megérkezik a nyár, ami ráadásul igen forró lesz.

– Hullámzó lesz az év, minden hónapban kell számítani egy nagyon meleg és egy nagyon hideg időszakra. Júniusban például a hónap első és utolsó harmada melegnek ígérkezik, a közepe viszont hidegnek – magyarázta.

Augusztus 20-áig tart majd a nyár

Ami pedig a továbbiakat illeti: júliusban és augusztusban gyakoriak lesznek a záporok, de a nyár kitart majd egészen augusztus huszadikáig. A legmelegebb napokra június és augusztus első, valamint utolsó harmadában kell számítani.

Hűvösebb lesz az ősz a megszokottnál

Dávid Mihály szerint az idei ősz hűvösebb lesz, mint ahogy azt a korábbi években megszokhattuk. Augusztus huszadika után már csökken a hőmérséklet, szeptember végén pedig éjszakai fagyokra is számíthatunk, csakúgy, mint októberben. 

Novemberben beköszönt a tél

– Novemberben az időjárás viszonylag kellemes lesz, viszont az utolsó harmadában, november 16–18-a körül már beköszönt a hideg és ezzel együtt a tél – tette hozzá.

Noha Dávid Mihály már a jövő évi, 48. előrejelzésén dolgozik – adatokat gyűjt, rajzol, fogalmaz –, jelenleg még az idei Dávid-naptár kapható: októbertől márciusig a postán, illetve a nagyobb újságárusoknál, a köztes időszakban pedig személyesen a készítőjénél.