Jövő héten is ralizik Nyíregyháza! - Ezúttal terepjárók lepik majd el a várost

Jövő héten is ralizik Nyíregyháza! - Ezúttal terepjárók lepik majd el a várost
Jövő héten is ralizik Nyíregyháza! - Ezúttal terepjárók lepik majd el a várost

Még egy hét sem telt el azóta, hogy raliautók lepték el a belvárost, hiszen itteni központtal rendezték meg a Rally Európa-bajnokságot, máris jön egy következő. November 23-24-én ugyanis szintén Nyíregyháza ad otthont a Legend Rally 2019-es Évadzáró futamának. Ezúttal azonban nem lesz belvárosi gyorsasági szakasz, de ami igen: 85 terepjáró, és látványos rajt a Kossuth térről.

 

A Legend Rally futamsorozat fél évtizedes múltra tekint vissza, azóta kínál tartalmas, aktív kikapcsolódást az autózás és a hobbi terepjárózás szerelmeseinek. Az amatőr indulók – az eddigi 27 futamon – megmérettethették már magukat a Balkánon, Erdélyben, és Magyarország számos pontján, azonban Nyíregyházán most először. Ezzel pedig hagyományt szeretnének teremteni, vagyis az évadzáró futamoknak ezentúl mindig a szabolcsi megyeszékhely adna otthont

– tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Klinovics János futamigazgató.

Cél, hogy megismerjék hazánkat

A Legend Rally specialitása, hogy alapvetően nem a száguldásról szól, inkább a navigációról, a tájékozódási képességről és a helyzetfelismerésről. A futam küldetése, hogy felhívja a figyelmet a kulturális értékek megőrzésére, a természetvédelmi területek megismerésére, illetve hazánk tájainak bejárására.

Igazi kaland

A futamsorozat, a jellegét tekintve a térképes és GPS pontkereső futamok közé tartozik, azonban egyedülálló abban, hogy minden futamhoz kapcsolódik egy hozzárendelt központi téma, amely köré a feladatok épülnek és az itinerek (feladatlapok) készülnek. A teljesített útvonalat minden résztvevő szabadon tervezheti, így a kalandot és a saját futamának történetét szabadon alakíthatja

– magyarázta a futamigazgató.

Az autózás élmény is lehet

Küldetésünk, hogy az autózást – történjen az közúton vagy terepen – a mindennapi rutinból kiemelve élménnyé tegyük, a résztvevőknek maradandó kultúrát közvetítsünk, és értéket teremtsünk.

Itt lesz a rajt

November 23-án és 24-én 85 kvalifikált csapat méretteti majd meg magát terepjáróikkal, köztük a legfiatalabb nevező csupán 4 éves. Érkeznek indulók az ország minden tájáról, de még a határon túlról is.

A 85 terepjáró november 23-án, szombaton reggel 7 és 9 óra között a Kossuth térről rajtol majd el, ami már önmagában is egy látványos esemény lesz. Itt megtörténik az adminisztráció, a gépátvétel, és a csapatok megkapják a papírtérképet és/vagy a koordinátapontokat, illetve az itinereket is, vagyis a feladatsort, amit a futam során végig használni fognak. Ez alapján tudnak majd egyről a kettőre haladni. A pontokat is az itt megtalálható feladatok és pontértékek alapján gyűjthetik.

Közutakon és földutakon

Innen elrajtolva a terepjárók közutakon és földutakon is haladnak majd. Érinteni fogják Baktalórántházát, Vaját, Mátészalkát, Kállósemjént, Máriapócsot, és végül visszatérnek késő délután Nyíregyházára. Vasárnap azonban már a Park Hoteltől indulnak el és ott is lesz a cél, ahol véget ér az idei izgalmas évad.

A mezőny indulása után, mindkét napon a csapatok találkozni fognak különleges helyszínekkel, ahol különböző kalandok várnak rájuk! Lesznek közöttük a futam folyamán bármikor látogatható, illetve időkorlátos helyek is. Az útvonal egyébként szabadon tervezhető, így a csapatok egy picit az élményeket, a saját történetüket maguk is alakítják majd.  Miután pedig az izgalmas kalandok után begyűjtötték a pontokat, és megérkeznek a cél helyszínére – újra Nyíregyházára –, megtörténik az itinerek, a GPS-készülékek adatainak kiértékelése, és kihirdetjük az idei győztest

– zárta Klinovics János.