Öt korábbi főigazgatójának portréjával bővült a Jósa András Oktatókórház bronz éremfala

Öt korábbi főigazgatójának portréjával bővült a Jósa András Oktatókórház bronz éremfala
Fotó: Szarka Lajos

Bővült a Jósa András Oktatókórház bronz éremfala. Az intézmény öt korábbi főigazgatójáról Nagy Lajos Imre szobrászművész készített éremportrékat, amelyeket a sebészeti tömb földszintjén a kórház főigazgatója és orvosigazgatója leplezett le. Ezzel méltó módon zárták a Jósa András Oktatókórház 120 éves jubileumi programsorozatát.

Ünnepségre gyűltek össze a kórház sebészeti tömbjének földszintjén csütörtök délután. A korábbi főigazgatók, Dr. Séra Gyula, Dr. Szegedi János, Dr. Pintérné Dr. Gönczi Ágnes, Dr. Pikó Károly és Dr. Vancsó Ágnes tiszteletére, őket ábrázoló bronz éremportrékat készíttettek. Így tovább gyarapodott az intézmény orvosi éremfala.  Az alkotásokat Nagy Lajos Imre szobrászművész készítette, az éremportrék bronzból készültek, átmérőjük körülbelül 10 centiméter.

A korábbi főigazgató Dr. Szegedi János elmondta, az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a kórház, és példaértékű, hogy ebben a megyében 5 nagy egészségügyi intézmény működik együtt. Hozzátette, Magyarországon csak megyénkben van ilyen.

Dr. Szegedi János nagyon meglepődött és jó érzéssel fogadta, hogy portréja felkerülhetett az éremfalra és hozzátette:

Nagyon jó érzés volt, hogy felkerülhettem a falra. Itt sétálok el minden reggel a szakrendelőbe és mindig oldalra nézek, hogy kik voltak az elődeink, kik voltak azok az orvosok, akik sokat tettek a kórházért és büszkék vagyunk arra, hogy most mi is odakerültünk.

Idén több jubileumot is ünnepeltek az intézményben. Többek között idén lett 100 éves a központi laboratórium, nemrég volt a kórházi könyvtár is egy évszázados, maga az Oktatókórház pedig 120 éves. A jubileumi programsorozat zárásaként bővítették az éremfalat.

Nagyon régi adóssága ez már a menedzsmenteknek, és a korábbi menedzsmenteknek is. Elmondhatom, hogy megszakadt az a sorozat, hogy ez az éremfalon, ami itt van a sebészeti tömbünkben, azok a meghatározó személyiségek kerültek fel, akik tettek ezért az intézményért valamit. Ez a Séra főigazgató úr idejében megállt és úgy gondoltuk, hogy mi utódjaik szeretnék ezt újraéleszteni, ezért most az utóbbi öt főigazgató került fel a falra.

Ezt már Dr. Adorján Gusztáv, a Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója mondta.

Az ünnepségen résztvevők is láthatták, az éremfalon még vannak szabad helyek, a későbbiekben is olyanok portréi kerülnek majd ide, akik áldozatos munkájukkal hozzájárulnak az egészségügy és a kórház fejlődéséhez.