Jön a Téren-nyáron – Felpezsdült a város zenei vérkeringése, újabb koncertsorozat indul!

Jön a Téren-nyáron – Felpezsdült a város zenei vérkeringése, újabb koncertsorozat indul!

Július 1-től a Sóstói Piac területén indult idén a negyedik évada a Zene Sóstón programsorozatnak, ahol nyírségi kötődésű zenekarok élő koncerteket adnak a zenét kedvelő hallgatóságnak. A program augusztus 19-ig folytatódik, július 21-én viszont azzal párhuzamosan (de nem egy időben) elindul a Téren-nyáron zenei koncertsorozat, ahol újabb helyi zenekarok mutatkoznak be a Kossuth téren, a Városalapítók szobránál.

Hosszú út vezetett addig, amíg létrejöhetett a Téren-nyáron térzenei programsorozat. Az ötlet kitalálói és szervezői, Székely Szabolcs, Turcsán András és Várhegyi Tamás adtak interjút szerkesztőségünknek arról, milyen úton valósulhatott meg ez a koncertsorozat.

A Városalapító atyák szobránál lesznek az utcazenei koncertek. Fotó: Szarka Lajos

A kezdetek

Turcsán András – aki több helyi zenekarban is az ütőhangszerek mestere – a kezdetekről számolt be szerkesztőségünknek:

„Valójában Tamaskovics Róbert az a személy, aki a nyíregyházi zenekarok ügyét így felkarolta, létrehozta a nyíregyházi zenekarok, előadók zárt Facebook-csoportját is, ami azóta is működik. Ő találta ki a „Téren-nyáron”-t, ami a nyírségi kötődésű zenekarok népszerűsítése okán jött létre. Mivel többen is jó ötletnek gondoltuk, ezért kerestük a lehetőségeket a megvalósításra. Végül 2019-ben sikerült erre egy pályázati lehetőséget találnunk és támogatást nyernünk.”

Várhegyi Tamás, a No Dress Code Acoustic frontembere folytatta a történetet:

„A Zene Sóstón koncertjei alkalmával többször felvetődött a közönség részéről, hogy milyen jók ezek a koncertek, népszerű lenne egy hasonló rendezvénysorozat a belvárosban is. Ezek a beszélgetések is megerősítettek minket abban, hogy van érdeklődés a helyi zenekarok élő produkcióira. Az egyesületünk (Akkord Zenei Egyesület) 2018 októberében alakult és a No Dress Code Acoustic köré szerveződő, a zenei élet fellendítéséért tenni akaró emberek az egyesület tagjai. Régóta akartunk már különböző helyszíneken koncerteket szervezni, de amíg nem volt hozzá jogi forma, addig elég nehéz volt előre lépni és forrásokat szerezni. 2019-ben jött az említett, Helyi közösségek erősítését szolgáló CLLD pályázati lehetőség, amelyet a Nyíregyházi Helyi Közösség írt ki. Ebbe a pályázati kiírásba tökéletesen beleillett a több éve dédelgetett álmunk, ezért is részesülhetett támogatásban az egyesület.”

Idén nyáron a Zene Sóstón keretében már fellépett a nyíregyházi No Dress Code Acoustic. Fotó: Borbély Szabina

Amit már sikerült megvalósítani

Székely Szabolcs az Élő Zene Művészeti Egyesület részéről a következőket árulta el a programsorozatról:

„A helyi élőzenét szeretnénk karban tartani és népszerűsíteni, mert nagyon sok a formáció és van rá érdeklődés is. Régen több vendéglátóhely is volt, ahol lehetett zenélni: ki itt zenélt, ki ott, de mindig zenélt valaki valahol. Ezen helyek száma sajnos megcsappant, mert bezártak. Így ki kellett találni valami mást, ami által a helyi zenekarok teret kapnak a további zenélésre. Szerencsére a város vezetése is már mellé állt az ügynek, ezért lehetett megvalósítani a Zene Sóstón nevű programsorozatot is. A nyertes pályázatnak köszönhetően pedig egy újabb szálon sikerül a térzenei koncertsorozatot megvalósítani, így szerencsére már a 7 napból 5 napon zene lesz Nyíregyházán – ha az időjárás is kedvez.”

Tamás pedig hozzátette:

„A két szervezőgárda, a Zene Sóstón és a Téren-nyáron szervezői folyamatosan egyeztetnek. Olyan szinten jól sikerült összerakni a két helyszínnek a műsorát, hogy nincs a kettő között átfedés. Tehát az egyik helyszínen 20, a másikon 10 zenekar mutatja meg magát. 30 nyíregyházi zenekar fog játszani ezen a nyáron Nyíregyházán, a nyíregyházi közönségnek!”

Bár 2019 tavaszán írták meg a pályázatot és az év nyarára tervezték ezt a programsorozatot, de akkor még döntés nem volt az ügyben. A sors úgy hozta, hogy idén nyáron tudják megvalósítani a pályázatban kitűzött céljaikat, a pandémia viszont közbeszólt. Ezért alakult úgy, hogy a tervezett időponttól eltérően, július 21-én sikerült a kezdés.

További tervek őszre

„A 10 alkalmas nyári koncertsorozat mellett egy 8 alkalomból álló klubkoncert-sorozatot is terveztünk, amely remélhetőleg ősztől tavaszig tart. Ez Szőke Zsolt barátunk (a No Dress Code Acoustic gitárosa) ötlete volt. Itt már meghívnánk más zenekarokat is és közösen zenélnénk, akár beszélgethetnénk is.”

A nyíregyházi utcazenei koncertsorozat a Kossuth téren július 21-én kezdődik a Jazzy287 nevű formációval, de a Vidám Manók, az Aqueencum és Szirota Jennifer is a fellépők között lesz. Az egyórás koncertek 19 órakor kezdődnek.

Várhegyi Tamás a Nyíregyházi Televíziónak is adott interjút, amelyet itt tekinthetnek meg (12:45-től).

A további fellépőkről és az időpontokról értesülhetnek a Téren-nyáron közösségi oldaláról, illetve a csatolt plakátról.