Jet-ski Európa bajnokság - Nyíregyházán (is) a legjobbak

Jet-ski Európa bajnokság - Nyíregyházán (is) a legjobbak
Jet-ski Európa bajnokság

Júliusban V4 kerékpárverseny, novemberben Rali, jövő héten pedig Jet-ski Európa-bajnokság. Kétségtelen, Nyíregyháza és környéke a technikai sportok központjává kezd válni.

 

Idén februárban jelentették be, hogy Magyarország nyerte el a három állomásból álló idei Jet-ski Európa-bajnokság második futamának rendezési jogát. Június 14. és 16. között a Leveleki víztározón méretteti meg magát 20 ország mintegy 150 versenyzője, de a profik, köztük Európa- és világbajnokok Nyíregyházán is felvonulnak majd, hiszen június 13-án 17 órától a Kossuth téren nyitják meg a nem mindennapi eseményt.

13 év után, újra

Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke szerkesztőségünk kérdésére kiemelte, legutóbb 2006-ban, Tatán rendezhetett a szövetség Eb-futamot, így nagy öröm, hogy 13 év után újra Magyarországra érkezhetnek a profik. Az idei bajnoki mezőny egyébként Magyarország mellett Portugáliában és Horvátországban találkozik.

– Húsz ország – többek között Bulgária, Észtország, Finnország, Oroszország, Spanyolország, Portugália – mintegy 150 versenyzője 13 kategóriában áll majd rajthoz. Egy kategórián belül pedig – például freestyle, runabout stb. – 3-3 futam indul majd. Van, amelyikben 22 versenyző is rajthoz áll, a legerősebb, GP1-ben induló jet-skik hatszáz lóerősek és óránkénti 150 kilométeres sebességgel is haladhatnak a vízen.

Igazi show lesz a vízen

– A Freestyle kategória lesz az egyik leglátványosabb. Ebben különféle speciális mutatványokat hajtanak majd végre a versenyzők a vízen. Szaltózni fognak a gépekkel előre-hátra, illetve további akrobatikus mutatványokat is bemutatnak. Nagy show-műsor lesz.

Jet-skik lepik el a Kossuth teret

Június 13-án (csütörtökön) Nyíregyházán, a Kossuth téren tartják az Európa-bajnokság megnyitóünnepségét. A köszöntőket követően a fúvós zenekar vezényletével felvonulnak a TOP versenyzők, de látható lesz néhány tucat jet-ski is. Ezt követően pénteken már Leveleken folytatódik az esemény, méghozzá úgynevezett Pole pozíciós versenyekkel. Ez határozza meg a szombati és vasárnapi döntők versenyzőinek számát és a rajtsorrendet is.

– Szombaton 2, vasárnap pedig 3 futamot tartunk majd. Ezek összeredménye dönti el, hogy ki lesz a magyar nagydíj győztese. A nevezésekből már látjuk, hogy több Európa- és világbajnok dobogós is rajthoz áll, tehát mindenképpen komoly mezőnyre számítunk. A magyar keret 30 főből áll, bízunk benne, hogy legalább 5 érmet mi is szerzünk majd.

Ezrek érkezhetnek

A szervezők azt mondják, csak a versenyzők és a velük érkező stábok legalább félezren lesznek, nézőkből pedig több mint négyezerre számítanak. A belépés az Európa-bajnokságra ingyenes.

 

Az Európa-bajnokság programja

2019. június 13., csütörtök Nyíregyháza, Kossuth tér

           17.00–18.00 Megnyitó

2019. június 14., péntek Levelek

           11.30–15.00 Szabadedzés

           15.20–15.40 Versenyzők zászlós felvonulása

           16.00–19.30 Pole pozíciós versenyek

2019. június 15., szombat Levelek

           9.00–13.30 Döntők 1. futama

           14.30–19.00 Döntők 2. futama

2019. június 16., vasárnap Levelek

           11.00–16.00 Döntők 3. futama

           17.00–18.00 Díjátadó ünnepség