Jelzőrendszeri szakmai tanácskozás – Nyíregyháza számára nagyon fontos a gyermekek védelme

Jelzőrendszeri szakmai tanácskozás – Nyíregyháza számára nagyon fontos a gyermekek védelme
Fotó: Szarka Lajos

Értékelték a rendszer éves működését, illetve áttekintették a gyermekjóléti alapellátás valamennyi formáját és a szeptemberben egy éve indított iskolai és óvodai szociális segítők tevékenységét, munkáját is.  

2016-tól megalakították az egységes központot, amely a családsegítést és a gyermekjóléti szolgálatot egyesítette. A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ a jelzőrendszeri szakmai éves tanácskozásra hívta össze partnereit. Céljuk, hogy a jelzőrendszer jelzéseit, tájékozatóit figyelembe véve átfogóan értékeljék az elmúlt év működését. Az eseményre meghívottak között oktatási, nevelési intézményvezetők, egészségügyi szakemberek, valamint a szociális területen dolgozók is voltak. A jelzések általában az ő szakterületükről érkeznek a központba, ilyenek például a családon belüli és nevelési problémák, valamint a  nagyon magas óvodai és iskolai igazolatlan hiányzások.

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta:

A központunk a tavalyi évben több mint 8000 személlyel tartotta a kapcsolatot. Ebből a veszélyeztetett kiskorúak száma 1407 fő. Ez a Nyíregyháza járás területére vonatkozik ez a számadat és ez azt gondolom, hogy nagyon fontos, mert mind a jelzőrendszer szakembereitől érkeztek. Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy a tavaly bevezetett óvodai, iskolai szociális segítő szolgáltatásunk nagyon hatékonynak bizonyul, hiszen az innen érkezett jelzések része kezelhető az alapellátás keretében, és nem kerül sor a hatóságok bevonására. Hosszú távon is ez a célunk és feladatunk.

Jászai Menyhért alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, Nyíregyháza számára nagyon fontos a gyermekek védelme, életkörülményeik javítása, ezért az elmúlt esztendőben sok erőfeszítést tettek ennek érdekében.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte:

Az önkormányzatnak nagyon sok eszköz van a kezében, hogy a család és gyermekjóléti feladatokat segítse, a jelzőrendszeri szolgálatot működtesse, ez kötelező önkormányzati feladat. Két intézményt tartunk fent. Átmeneti krízisállapotba került családoknak tudunk segíteni, illetve a napközbeni szociális ellátást biztosítjuk a bölcsődéken keresztül. Ennek az intézménynek a másik lába pedig a Család- és Gyermekjóléti Központunk, akik működtetik a jelzőrendszeres szolgáltatást. Az ő feladatuk az, hogy a családokat segítsék és ha valahol veszélyeztetett gyermeket látnak, akkor prevenciós jelleggel beavatkozzanak.

A szakmai tanácskozáson értékelték a tavaly szeptemberben indított iskolai és óvodai szociális segítők tevékenységét, munkáját.  A szakemberek a nyíregyházi járás valamennyi oktatási-nevelési intézményében jelen vannak, és elsődleges feladatuk a prevenció, hiszen a pedagógus, a szülő és a gyerek által jelzett problémákat frissen tudják kezelni.

Kapcsolódó galéria

Jelzőrendszeri tanácskozás a Városházán