Jelentősen emelkedtek a zöldség- és gyümölcsárak a Búza téri piacon

Jelentősen emelkedtek a zöldség- és gyümölcsárak a Búza téri piacon
Fotó: Szarka Lajos

Emelkedtek a zöldségek és gyümölcsök árai az elmúlt évekhez képest. A tavaszi fagyok megsemmisítették a legtöbb gyümölcs nagy részét, de a zöldségek árát is nagyban befolyásolta az időjárás, mivel a csapadékos és hűvösebb nyár ezeknek a terméseknek sem tett jót.

Igen, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az idei évben, azért jelentősen emelkedtek az árak és magasabb árakon tudunk dolgozni, mint például a tavalyi évben.

– erről számoltak be a kereskedők a piacon.

Napokig tartó éjszakai fagyok

Nagyon sokféle és bő a kínálat a Búza téri piacon, annak ellenére is, hogy az időjárás nem volt kegyes a helyi gyümölcs- és zöldségtermesztőkhöz. Hűvös volt a tavasz, március végétől hosszan tartó éjszakai fagyok voltak, a korai virágzás alatt több alkalommal is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ami nagyon lecsökkentette a várható termésmennyiséget. Ezért is emelkedtek meg az árak a piacokon is.

Pristyák János, őstermelő elmondta:

Sajnos az árak nagyon rosszul alakultak. A kora tavaszi nagy aszály után a sok eső és most a köd is nagyban hozzájárul a gyengébb terméshez. Nem utolsó sorban a fagy is nagy károkat okozott és ezek mindegyike nagy ellensége a gyümölcsöknek. Így az árak kúsznak felfelé és egyre magasabbak.

Egekben az árak

Az őszibarack ára is megemelkedett – erre több vásárló is panaszkodott. Egy helyen árulnak 250 forintért barackot, amúgy a kilónkénti ára 500 és 800 forint között mozog. Az almánál is hasonló a helyzet, 400-700 forintot kérnek a gyümölcsért. Burgonyát már 150 forintért lehet vásárolni, sokan azonban már a téli időszakra gondolnak, és berakni való uborkát keresnek a piacon.

Köbli Emilné elmesélte:

Uborkát fogok vásárolni. Az árakkal meg vagyok elégedve, a termelőknél olcsóbb, mint a kereskedőknél. Ami számomra fontos, hogy mindig friss az áru. Én ezt a piacot nagyon szeretem. Most az uborka berakássál kísérletezem. Kinéztem 2-3 féle savanyúság receptet és azokat fogom most kipróbálni.