Jelentős megnő a lakástüzek száma az ünnepi időszakban, megyénkben is

Jelentős megnő a lakástüzek száma az ünnepi időszakban, megyénkben is
Fotó: Illusztráció

Az ünnepi időszakban jelentősen megszaporodik a tűzesetek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Ami viszont elmondható, a tűzestek 99 százaléka mindig emberi gondatlanságra vezethető vissza, és ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához köthető tüzek. Az ünnepi időszakban ugyanis nagy veszélyforrást jelent a konyha, illetve a csillagszórók is. 

Csillagszórók, gyertya, adventi koszorú és a karácsonyi fények. Ezek az eszközök mind elmaradhatatlan kellékei az ünnepi időszaknak. A karácsonyi várakozást ezek a kiegészítők teszik meghittebbé és hangulatosabbá. Fel kell azonban hívni a lakosság figyelmét, hogy legyenek óvatosak a gyertyákkal, mert egy kipattanó szikra is képes pillanatok alatt óriási pusztítást csinálni. Általában az őrizetlenül hagyott gyertyák, koszorúk, helytelenül gyújtott csillagszórók vagy a zárlatos karácsonyi égősorok az év végi tüzek okozói.

Leskovics Zoltán, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese elmondta: „A karácsonyfa állítása során is találkozni fogunk égő gyertyával. Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az adventi koszorúknál. Fontos még kiemelni, hogy a karácsonyfa izzókat csak megbízható helyről vásároljuk meg."

A tűzesetek csaknem 99 százaléka mindig emberi gondatlanságra vezethető vissza. A megfelelő szabályok betartásával a lakástüzek és az ebből adódó tragédiák is elkerülhetőek.