Jégről mentést gyakoroltak a hivatásos és az önkéntes tűzoltók valamint speciális mentők

Jégről mentést gyakoroltak a hivatásos és az önkéntes tűzoltók valamint speciális mentők
Fotó: Szarka Lajos

Jégpáncél borítja a Bujtosi tavak vízét, de vékony jég, rámenni veszélyes. Be is szakadt egy ember alatt, akit ki kell menteni.  Ezt a szimulációs feladatot gyakorolták hivatásos és önkéntes tűzoltói, valamint a speciális mentők is. Ha valaki alatt beszakad a jég, olyan gyorsan kihűl, hogy ha néhány perc alatt nem tud kijutni a vízből meg is halhat, erre figyelmeztetnek a szakemberek. 

Gyakorlatilag ez személyfüggő is, hogy mennyire van az adott személy felöltözve. Az adrenalin nagyon jó segítség ilyen esetben. Az ember életösztöne ilyenkor nagyon erős, ezért akár 5 percet is eltölthet a jeges vízben. A legfontosabb, hogy minél hamarabb kijusson a partra és lehetőleg minél melegebb helyre tudjon jutni, le tudja venni a vizes ruháját.

– mondta el Vincellér Tibor, a Kelet Magyarországi Speciális Mentő Egyesületének elnöke.

A Bujtoson és Sóstón tábla figyelmezteti a lakosságot, hogy tilos jégre lépni! Ezt a figyelmeztetést azonban sokan semmibe veszik – ezért is fontos minden évben elvégezni a szimulációt. A tűzoltók nagy erőkkel és gazdag felszereléssel jöttek a Bujtosra. Párban gyakorolták a vízből mentést. 

Mindig kötélbiztosítás mellett tudunk csak menteni, és azt gondolom ez a legbiztonságosabb beavatkozás minden szempontból. Párban dolgozunk és a műszaki vezető eldönti, hogy ki fog behatolni és ki fogja a mentést végrehajtani. Jelen esetben most dugólétrán keresztül fogjuk gyakorolni a szituációt elsősorban, aztán pedig rendelkezünk speciális mentő boarddal, speciális gumi felszereléssel, amire rárögzítjük a sérültet és megpróbáljuk kimenekíteni a vízből.

- hangsúlyozta Toldi András a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka.

Ha az ember alatt beszakad a jég, 5 perc alatt kell kimenteni a vízből, mert később már lelassul a szervezete és már nehezebben tud menekülni - mondta el a tűzoltó parancsnok. A Bujtosi tavak jege a szimuláció idején 5 centiméter volt, ami jó esetben elbír egy embert, azonban nem mindenütt ilyen vastag a jég, továbbra is életveszélyes rálépni. A tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy míg a jég nem éri el a biztonságos 10 centiméteres vastagságot, ne lépjenek a befagyott tó felületére.

Kapcsolódó galéria

Jégről mentési gyakorlat a Bujtoson - 2020