Játékosan fejlődhetnek a kicsik a Mozdulj Nyíregyháza! zenés gyermektorna foglalkozásán

Játékosan fejlődhetnek a kicsik a Mozdulj Nyíregyháza! zenés gyermektorna foglalkozásán
Fotó: Szarka Lajos

A Mozdulj Nyíregyháza! szervezői ebben a félévben is minden napra kitaláltak egy kifejezetten gyermekeknek szóló programot. Cikkünkben Balázsné Baraksó Évát kérdeztük az általa tartott Zenés gyermektornáról.

A programnak a Nyíregyháza szívében lévő Kodály Zoltán Általános Iskola (Vay Ádám krt. 18.) tornaterme nyújt teret, ahol minden adott a biztonságos tornázáshoz.

Zenés gyermektorna a játékos fejlődésért

Balázsné Baraksó Éva immár harmadik éve nagy lelkesedéssel tartja a gyerekek számára szervezett órákat: az 5-10 éves korosztály számára meghirdetett zenés sportfoglalkozásokon a gyerekek nagy igyekezettel végzik a gyakorlatokat, gyakori, hogy fiatalabb testvéreik is kedvet kapnak a mozgáshoz.

Ez a korosztály nagyon a szívem csücske.

– mondja Balázsné Baraksó Éva.

A gyógytestnevelő tanári végzettséggel is rendelkező tanárnő szerkesztőségünknek elárulta: a hajlékonyság és a koordinációs képességek fejlesztéséhez az 4-7 éves kor a legideálisabb. Ráadásul mivel vidám zenére végzik a gyakorlatokat, ezért a ritmusérzéke is fejlődik a gyerekeknek.

A bemelegítés is zenére!

A zenére végrehajtott mozgás mindig örömforrás a gyerekek számára, és cél is, hogy a kicsik megszeressék és magukénak tekintsék ezt a mozgásformát. A zenés gimnasztikai feladatok mellett különféle képességfejlesztő gyakorlatokkal, akadálypályákkal és sok-sok játékos feladattal, ügyességfejlesztő gyakorlatokkal, testnevelési játékkal találkozhatnak a résztvevők.

A zenés bemelegítés során előre betanult koreográfia nincs, viszont sok sporteszközt, szert használnak a foglalkozás folyamán: karikát, labdát, szalagot, padot, zsámolyt, koordinációs létrát. Olyan természetes mozgásokat is végeznek, amelyek egyszerűen kivitelezhetőek a gyermekek számára.

A gyermekeim visszavágynak

Szerkesztőségünk megkérdezte Papp Petrát, akinek a gyermekei három éve rendszeresen járnak a foglalkozásokra: mi a véleménye az órákról?

Már harmadik éve hordom a gyermekeimet Éva tanárnő óráira a Mozdulj Nyíregyháza! keretében. Mindig új és új ötletekkel, feladatokkal és játékokkal érkezik a gyerekekhez és annyira jól tudja őket motiválni, hogy a kisebb gyerekek is kedvet szoktak kapni az óráihoz!

– mondta el Papp Petra.

Balázsné Baraksó Éva tanárnő óráira Petra legnagyobbik gyermeke Nóra három évvel ezelőtt, három évesen kezdett el járni. Az akkor másfél éves kisöccse bár csak külső szemlélőként volt jelen ezeken az órákon, valahogy mindig úgy alakult, hogy ő is beállt a nagyokhoz tornázni. Folyamatosan járnak az órákra és bizonyos gyakorlatokat otthon is el szoktak végezni közösen. Azóta megszületett a legkisebb tesó, a most másfél éves Panna akinél már látszik, hogy valószínűleg a testvérei nyomdokaiba fog eredni.

Petráék szeretettel ajánlják a programot, hiszen látja a gyermekein, hogy milyen jól érzik magukat ezeken a különleges órákon és mennyire visszavágynak minden héten. Nóra egyébként is nagy zenekedvelő és azokat a dalokat is szereti, amelyeket az órán hall.

A tanárnő még azt is elárulta, hogy a félév legutolsó óráján közösen tornázhatnak a szülők a gyermekeikkel, ami általában nagyon szórakoztató szokott lenni.

Azok a gyerekek, akik szeretnék kipróbálni a zenés tornát, minden hétfőn 17:30-tól megtehetik ezt a Kodály Zoltán Általános Iskola tornatermében.
Belépéshez váltócipő kötelező illetve erősen ajánlott tornaruha vagy bármilyen kényelmes sportos öltözet.

Fotógalériánk elérhető itt.

Akik jobban szeretnek táncolni, azok számára a gyerektánc nyújt lehetőséget, amelyről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.