Január 31-ig nyújthatóak be az Oktatási Hivatalnál az iskolai mentességi kérelmek

Január 31-ig nyújthatóak be az Oktatási Hivatalnál az iskolai mentességi kérelmek
Fotó: Illusztráció

6 éves a gyerek. Mit csináljak? Engedjem iskolába, fogja bírni a tempót, a sok tanulnivalót? Nagyon sok szülőben ezek a kérdések merülnek fel.

A köznevelési törvény módosítása miatt ezévtől, ha a gyermek augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, köteles elkezdeni iskolai tanulmányait. A változtatással kapcsolatban érdemes tudni, van lehetősége a szülőknek: január 31-ig kérelmezhetik a 2020. augusztus 31-ig a hatodik életévüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának a módosítását. Azok a szülők, akik szeretnének halasztást kérni a beiskolázás alól, kéreleműrlapot tölthetnek le az Oktatási Hivatal internetes felületéről, a kérelmekben indokolni kell, miért szeretnék visszatartani a gyermeküket, a kérelemhez csatolható többek között orvosi igazolás és szakértői bizottság által kiállított szakvélemény is. A kérelmeket postai úton lehet eljuttatni az Oktatási Hivatalhoz, akár nyolc napon belül is dönthetnek az ügyben. Kiss Mérten Evelin gyermeke is idén lesz hat éves, ők már beadták a kérelmüket és már meg is kapták a Hivatal döntéséről az értesítést, kisfiuk még maradhat egy évet a Búzaszem Óvodában.

Az én kisfiam nyári születésű és most fogja csak tölteni a 6. életévét. Ezért úgy gondolom, szeptemberben még nagyon pici lenne, hogy az iskolába elkezdje a tanévet. Az óvodában még egy nyugodt, barátságos környezetben van, ahol az az egy év még nagyon kell az ő fejlődésének, hogy el tudjon indulni iskolába.

– mondta el Kiss Mérten Evelin.

Az iskolára való felkészítést az óvodák már akkor megkezdik, amikor a gyermek először 3 évesen belép az intézménybe. Ott találkozik először a közösségi élet szokásaival, szabályaival. Nagycsoportos korban már tudatosabban készítik őket az iskolára – mondta a Búzaszem Óvoda intézményvezetője. Játékosan, az egyéni érési fejlődést figyelembe véve, differenciáltan készítik a kicsiket a beiskolázásra

Évek óta sosem volt probléma, gyermekeink megállják a helyüket az iskolába.

- emelte ki Szalainé Benyusz Klára a Búzaszem Nyugati Óvoda intézményvezetője.

Október, november táján megszoktak bennünket hívni a tanító nénik. Megnézhetjük, hogy az innen kikerült óvodásaink, hogyan bizonyítanak az iskolába. Nem szokott probléma lenni, jól teljesítenek. Én remélem, hogy most az új törvényi változás hatására vannak olyan gyerekek, akik hamarabb elmennek, és így is megállják majd a helyüket, és 2020 novemberében az óvó nénik úgy jönnek vissza, hogy ügyesek, okosak, nincs a gyerekekkel probléma.

A szókincsfejlesztés, a beszédértés, a kommunikáció az elemi számolási készség mellett a mozgásra is nagy hangsúlyt fektetnek az óvodákban. Több intézményben jógával nyugtatják, lazítják el a gyereket, ami többek között nagyban segíti a finommotorika fejlesztését – ez az írástanulásnál is előnyt jelenthet.