Iskolák és óvodák is pályázhatnak az Európai Unió Erasmus+ programjára

Iskolák és óvodák is pályázhatnak az Európai Unió Erasmus+ programjára
Fotó: Illusztráció

Az Erasmus+ program lehetőséget kínál közintézmények óvodák, iskolák részére, hogy egy közös munka során, külföldi partner intézményekkel ismerkedjenek meg. Elsajátíthatják egymás módszereit, szemléletét és mindezek mellett a nyelvtudásukat is fejleszthetik a programban résztvevők.

Az uniós országokon kívül, Liechtenstein, Izland, Törökország Észak Macedónia, illetve Szerbia köznevelési intézményeivel működhetnek együtt a magyar a magyar pályázók. A tavalyi évhez képest 40 százalékkal több forrás jut idén a programban résztvevőknek. Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legaktívabb térségek közé tartozik.

Egy nemzetközi együttműködést kell elképzelni, különböző országok óvodái, iskolái között. Kitalálnak egy közös projektet és amennyiben támogatást kap az együttműködés. akkor azt a projektet bizonyos futamidő alatt valósítják meg. A projekt témája és tartalma tetszőleges. Alapvetően köznevelési fókuszú kell, hogy legyen. Olyan együttműködést, olyan projektet kell megvalósítani, ami az intézményekben megvalósítható. A hozadékok az intézményen belül jelentkeznek, de a téma és a tartalom bármi lehet. Ez gyakorlatilag a pedagógusok fantáziáján múlik. Lehet gyermekközpontú, ahol elsősorban gyerekek dolgoznak, a gyerekekért van a projekt és lehet szakmai fókuszú egy együttműködés, ahol elsősorban a tanárok között zajlik a tapasztalatcsere.

– mondta el Balogh Tamás, a Tempus Közalapítvány munkatársa.

Ilyen pályázatot nyert a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium is. 2017-ben indult Stories All Over Europe című Erasmus+ iskolai óvodai partnerségi projektben Európa kulturális örökségét kreatív módon, történetek írása és feldolgozása által ismerhették meg a diákok. 2019-ben közel 130 hasonló projekt nyert támogatást. A pályázatot 2020. március 24-én 12 óráig nyújtható be a pályázat az Erasmus+ online felületén.