Ingyenes orosz, olasz, francia és angol nyelvi foglalkozások Nyíregyházán!

Ingyenes orosz, olasz, francia és angol nyelvi foglalkozások Nyíregyházán!
Fotó: Szarka Lajos

Nyelvet tanulni sokféleképpen lehet. Az egyik leghatékonyabb módszer az, ha anyanyelvi környezetben próbáljuk elsajátítani az adott nyelvet. 

Városunk egyik ifjúsági központjában, a Mustárházban ismét európai önkéntesek segítik a nyelvtanulást; ingyenes orosz, olasz, francia és angol nyelvi klubfoglalkozásokra várják az érdeklődőket. Lukács Rajmund Mustárház Ifjúsági, Információs és Tanácsadó Iroda nemzetközi koordinátora elmondta:

A Mustárház 18. alkalommal fogad önkénteseket különböző országokból. Jelenleg az Európai Szolidaritási Testületen keresztül jöttek önkéntesek, Oroszországból, Franciaországból és Olaszországból. És még toovábbra is várunk önkénteseket Németországból illetve Spanyolországból.

Évente körülbelül 10 önkéntes fiatal érkezik városunkba, legtöbbször Európa déli országaiból, például Olaszországból. A Mustárház nemzetközi koordinátora elmondta, az ide érkező fiatalok, itt tartózkodásuk ideje alatt a nyelvoktatás mellett elsősorban a rádiózás alapjaival ismerkedhetnek meg, hiszen az ifjúsági központban évek óta működik egy kisközösségi, közszolgálati rádió.   

Julia Tikhonova, orosz önkéntes elmondta:

Otthon egy irodában dolgoztam és ott nem igazán éreztem jól magam. Gondoltam, nagyobb változásra van szükségem az életben. Megtaláltam a nyíregyházi Mustárházat és a rádió projektet, és úgy döntöttem belevágok! Otthon táncot is oktattam, így a zene és a rádió nagyon fontos az életemben.

A Mustárház nemcsak a fogadja az önkénteseket; küldőszervezetként is működik. Városunkból évente eddig körülbelül 2-3 fiatal jutott ki külföldre önkéntesként, de a szakemberek szeretnék felhívni a nyíregyházi diákok, hallgatók figyelmét, ha tehetik, jelentkezzenek a programba és próbálják ki magukat külföldön, akár rövidebb, vagy esetleg hosszabb időtartamra. Tapasztalatszerzés, nyelvtanulás, önállósodás – akár ezek is lehetnének a jelszavak, ráadásul a programot teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza.

Kapcsolódó galéria

Nyelvi klubok a Mustárházban