Idén nyáron is lesz Zene Sóstón! Július elsejétől térzenével várják a Sóstóra látogatókat!

Idén nyáron is lesz Zene Sóstón! Július elsejétől térzenével várják a Sóstóra látogatókat!
A No Dress Code Acoustic idén is fellép! Fotó: Kohut Árpád

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhetően, idén júliusban kezdi negyedik évadát a Zene Sóstón programsorozat. Első alkalommal az Élő Zene Művészeti Egyesület szervezte, 2018 óta a Váci Mihály Kulturális Központ is hathatós segítséget nyújt nekik.

A jó idő közeledtével nem csak a Sóstón élők, hanem a városlakók is szívesen kilátogatnak a tó körül sétálni, ezért is szerették volna a szervezők egy kis zenével megfűszerezni az esti séták hangulatát.

Az idei Zene Sóstón július 1-jén kezdődik és augusztus 19-én ér véget, összesen 20 koncertet foglal magában.

A helyi zenekarok támogatása a cél

Az Élő Zene Művészeti Egyesület részéről Székely Szabolcs István nyilatkozott a programsorozatot illetően:

A Zene Sóstón rendezvénysorozat azért jött létre, hogy közelebb hozza az élőzenét játszó helyi fellépőket és közönségüket egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy nyíregyházi vagy Nyíregyházáról származó produkciókat láthatunk Sóstón.
Nagyon sok jelentkezőt el kell utasítanunk, akik az ország más részéről jelentkeznek, de ez egy lokálpatrióta kezdeményezés.
Egyébként így is túljelentkezés van, egy három évvel ezelőtti felmérésünk szerint Nyíregyházán 80-100! élőzenét játszó formáció volt, és ezeknek a nagy része rendelkezett színpadképes műsorral is. Ez volt az egyik oka a Zene Sóstón létrejöttének, mivel Nyíregyházán a mai napig nincsenek élő zenés helyek (egy helyszínt kivéve). A fellépők között az egyesületünk tagjait is láthatják és hallhatják majd a nézők.

A koncerteknek a fellépők is nagyon örülnek, már alig várják, hogy újra szabad téren zenélhessenek, fizikailag is közel a közönséghez.

A programsorozatot Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozza, az Élő Zene Művészeti Egyesület pedig a Váci Mihály Kulturális Központtal karöltve végzi a lebonyolítást.

Színes paletta és plusz egy nap!

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta: a látogatók száma több száz körül szokott mozogni és rengeteg városlakó van, aki újra és újra kijár a Sóstóra, kifejezetten az élőzene miatt.

Ezen a nyáron is eljönnek a különböző zenei stílusok képviselői. Hallhatóak lesznek világslágerek ukulelén, érkezik a Beatles zenéket játszó formáció is, de a rock, a blues és a jazz zenét kedvelőkre idén is gondoltak a szervezők.

Bár a Váci Mihály Kulturális Központ hetekig zárva volt, de az előszervezési munkálatok folyamatosan zajlottak a Zene Sóstón program kapcsán is, és közben vártuk, mikor vonja vissza a kormány a veszélyhelyzetet.

– árulta el az igazgató úr.

A veszélyhelyzet fennállása miatt így időben kicsit megcsúszott a programsorozat kezdése, viszont minden zenekar számára biztosítani akarták a fellépést. Az idő rövidsége miatt a problémát úgy orvosolják, hogy az eddig megszokott heti két nap (szerda és szombat) mellett plusz egy napon, vasárnap is lehet már élőzenét hallani a Sóstón.

Az időjárás viszont így is okozhat meglepetéseket, okozott is az elmúlt három évben. A jól bevált módszerek alapján, rossz idő esetén az aznapi koncertet lemondják, viszont bepótolják máskor. Így akár az is megtörténhet, hogy egy este alkalmával akár két koncertet is élvezhet egymás után a közönség.

Kuriózumnak számít a programsorozat

Az elmúlt évek tapasztalatait levonva azt lehet mondani, hogy nem csak a helyiek, de a belföldi és külföldi turisták is örülnek ennek a térzenei programsorozatnak.

Mészáros Szilárd igazgató úr elárulta, hogy rengeteg magyar turista ment oda hozzájuk a Sóstón és méltatták a rendezvényt, valamint hozzátették azt is, hogy az ő környezetükben nincsenek ilyen programok.
Külföldiek is pozitív visszajelzéssel szoktak beszámolni ezekről az esti programokról, egész családok élvezik a szabadtéri koncerteket.

Tehát július 1. és augusztus 19. között minden szerdán, szombaton és vasárnap 18:30-tól sok szeretettel várják a zenekedvelőket a Sóstói Piac területén, a szökőkútnál.

További részleteket találnak a plakáton és a Zene Sóstón közösségi oldalán.