Idén is mézédes a hazai dinnye - Nehezíti a sok eső a munkát

Idén is mézédes a hazai dinnye - Nehezíti a sok eső a munkát
Idén is mézédes a hazai dinnye

Már három héttel ezelőtt megkezdődött a hazai dinnyeszezon, az elmúlt napokban pedig a Nyíregyháza közeli Nagycserkeszen is elindult a „szüret”. A minőség idén is kiváló, a termés mennyisége azonban elmarad a tavalyitól.

 

Bár az első dinnyék már hetekkel ezelőtt megérkeztek a boltokba, a szezon csak néhány hete indult el, ugyanis július elején értek be a hazai mézédesek – elsőként – Békés megyében. Noha biztatóak az idei dinnyeszezonra vonatkozó kilátások, a termelőknek – már eddig is – több problémával meg kellett küzdeniük: többek között a csapadékos időjárással.

Nehezíti a sok eső a munkát

Az esős május miatt később történt az ültetés, és azt követően is a szokásosnál hűvösebb volt, de most is az esőzés nehezíti meg a munkát, na meg az utána maradt sár, ugyanis nehezebben megy a szüret. Kétségtelen, édes, finom az idei dinnye, de már látszik, hogy nem lesz túlkínálat.

Zuhan az ára

Tavaly mintegy 4800 hektárról takarítottak be görögdinnyét a gazdálkodók, a termésmennyiség pedig 192 ezer tonna körül volt. Idén ez kevesebb lesz.

Jelenleg a kilónkénti árak görögdinnye esetében 140 és 150 forint körül alakulnak, sárgadinnyét pedig 100 és 300 Ft/kg-ért lehet kapni. Az utóbbi esetében pedig azért van ekkora árkülönbség, mert most érik be a zöme és sokan „szabadulni” szeretnének a hatalmas mennyiségtől. A gazdák azonban azt mondják, 2 héten belül leérik a sárgadinnye, akkor pedig már „aranyárban” fogják mérni.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy a kereskedők 80 forintot adnak csak a dinnyéért a termelőknek, akkor látszik, hogy nem sok marad a gazdák zsebében, hiszen egyre több és magasabbak a kiadások. Így az idei dinnyeszezon valóban nem sok jót ígér.