Hulladékgyűjtés természetesen – A nyíregyházi tanítónő ötletét az önkormányzat is üdvözli!

Hulladékgyűjtés természetesen – A nyíregyházi tanítónő ötletét az önkormányzat is üdvözli!
Hulladékgyűjtés természetesen – A nyíregyházi tanítónő ötletét az önkormányzat is üdvözli!

A városvezetés mindig kiemelten kezelte és előtérbe helyezte az ökocentrikus gondolkodást, a természetes alapanyagok felhasználását és a természetvédelmet. Egy hasonló mentalitású, nyíregyházi tanítónő olyan ötlettel rukkolt elő, amely nemcsak Nyíregyházának és a város lakói számára lehet kedves, hanem akár országos szinten is megvalósítható és hasznos lehetne. Erről kérdeztük az ötletadót, Diczkóné Untener Mónikát, a Nyíregyházi Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanítóját.

Diczkóné Untener Mónika neve nemcsak a tanulók és a kollégái körében lehet ismerős, hiszen a tanítónő nemrég kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként az „Oktató-Nevelő Munkáért” „Vietórisz József-díj” kitüntetést kapott* Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésétől. Mónika abszolút lelkes a munkájában, mindig törekszik arra, hogy fejlődjön és ezáltal minél hatékonyabban és izgalmasabban taníthasson. Munkája során fontosnak tartja a dicsérő szavakat, hogy a kis nebulókat folyamatosan motiváltan tarthassa.

*Ebben a cikkünkben található a kitüntettek listája:

Az iskola falain kívül is mindig töpreng valamin, és mint a nyíregyházi Rotary Club tagja, a helyi EarlyAct klub vezetője, és országos EarlyAct megbízott, ötletei megvalósítását elég nagy bázis támogatja. Nagyon nagy segítség számára, hogy közvetlen kolléganője és az iskola vezetése is támogatja. Legfrissebb projektje olyan hulladékgyűjtők megvalósítása, amit teljes egészében gyerekek készítenek, és remélhetőleg városunk jelentős pontjait el fogják majd lepni.

Hogyan jött az öko-hulladékgyűjtők ötlete?

Láttam egyszer egy képet és azt gondoltam, Nyíregyházán is szépen mutatnának ezek a természetes anyagból készült hulladékgyűjtők. Mivel a városvezetés tagjai is nagyon szeretik ezeket az öko-anyagokat és ötleteket, leegyeztettem velük a részleteket, aztán pedig már csak a támogatókat kellett megtalálni hozzá.

Kiknek a támogatását élvezi ez a projekt?

A Remmers Magyarország teljesen ingyen biztosítja nekünk a festékanyagokat, amelyek egyébként a legmodernebb, környezetbarát anyagból készült festékek.

A faanyagokat és a csavarokat rotarys társainknak köszönhetjük, de a városvezetés mellett a Rotary egyébként is teljes mellszélességgel támogatja a projektet.

Kik készítik el és festik ki a hulladéktárolókat? Hány darab lesz összesen és hová fogják kihelyezni őket?

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának asztalos tanulói készítik a tárolókat a tanáraik segítségével. Festeni pedig a Kazinczy Ferenc Tagintézmény EarlyAct-os tanulói szokták a szabadidejükben. Az újonnan avatott Interactos tanulók is részt vesznek a rajzolásban és a festésben.

Terveztük, hogy fogyatékkal élő gyermekek is segíthetnének nekünk a festésben, de a koronavírus miatt sajnos nem mehetünk be az intézményekbe. Akikkel kapcsolatban állunk, az a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI, valamint a Nyíregyházi RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. Sok közös rendezvénye van ezekkel az iskolákkal a Rotary clubnak. Ők segítettek nekünk a Magyarországon elsőként elkészült Integrált játszótér kerítéseleminek festésében is.

Ugyanezen okokból kifolyólag nem tudjuk egyelőre bevonni a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona lakóit sem, pedig ez is egy nagyon kedves, közös program lehetett volna, amikor az idősek és a gyerekek együtt alkotnak.

Az EarlyActos tanulók nagy örömmel mennek mindig az idősebbekhez, hogy Anyák napján egy kis mosolyt csaljanak az arcukra. Innen adódott részükről a kérés, hogy találjunk ki olyan találkozókat, ahol együtt tudnak a gyerekkel tevékenykedni. Ez most egy ilyen projekt lett volna…de az élet közbeszólt.

Összesen 40 db ilyen színes hulladékgyűjtőt szeretnénk, és a város több pontján helyeznénk el őket: a Sóstói Múzeumfaluba (ott már látható a prototípus), a Nyíregyházi Állatparkba és a város játszótereire is. Remélhetőleg tavaszra már készen leszünk az összessel, és elkezdhetjük a helyükre vinni őket.

Mire szeretnék felhívni a figyelmet ezekkel a teljesen környezetbarát, gyermekek által készített, színes szeméttárolókkal?

Nagyon aranyos mesefigurás, állatfigurás rajzok vannak rajta – így hátha vonzza majd a gyerekek tekintetét és a szemetet szívesen dobják bele. Így szeretnénk kiskoruktól nevelni a gyerekeket a környezetvédelemre.

Kifejezetten örülünk neki, hogy részt vehetünk Nyíregyháza város szépítésében.

Jól tudom, hogy ez egy országosan is egyedülálló kezdeményezés?

Teljesen új, valóban! A következő éves  Rotary felkészítő  konferencián szeretném ezt bemutatni, és reméljük, hogy országosan is elterjed ez a kezdeményezés, amit egyébként a Rotary magyarországi Kormányzója, Himer László is támogat, hiszen  részt vett azon az avatáson, ahol az első hulladékgyűjtőt átadtuk emlékül a Múzeumfalunak, és tetszett neki a kezdeményezés.

Ehhez kapcsolódik még egy ötlet, ami szintén magára fogja vonni a tekinteteket, hiszen: lesznek olyan, embereket ábrázoló kerítéselem lécek, amelyeket minden, újonnan avatott EarlyAct-os és InterAct-os tanuló maga fog megfesteni. Szeretnénk ezeket kitenni egy központi helyre, az újonnan avatottak nevével. Reméljük, hogy ez is egy új, országos szokás lesz a Rotary köreiben.

 

A fotókat Diczkóné Untener Mónika küldte.