Hosszú évek után új szabályok léptek életbe a jótállással kapcsolatban január elsejétől

Hosszú évek után új szabályok léptek életbe a jótállással kapcsolatban január elsejétől
Fotó: Illusztráció

Sávos jótállás, megkönnyített garanciális ügyintézés, új és pontos határidők. A jótállással kapcsolatos új szabályok a vállalkozásokat és a vásárlókat is segítik a fogyasztóbarát működésben.

 

2003-ban változtatták utoljára a jótálláshoz és szavatossághoz kapcsolódó rendelkezéseket. Mivel az elmúlt években nagyon sokat változtak a vásárlói szokások, egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás, így megnőtt az online kereskedéssel kapcsolatos panaszok száma is. Többek között mostantól lehetőség van e-jótállási jegy kibocsátására is. Az új szabályok bevezetése egyfajta könnyebbséget és biztonságot jelent a kereskedők és a vásárlók számára is. Fontos változás, hogy úgynevezett sávos jótállás lépett érvénybe január elsejétől. 10 és 100 ezer forint között egy év, 100 ezer és 250 ezer között kettő év, 250 ezer forint felett pedig három évre hosszabbították a jótállási időt. A járművekre nem érvényes az új szabály. A határidők mellett több jelentős változásra hívja fel a figyelmet a Szabolcs megyei békéltető testület elnöke.

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület elnöke kiemelte: „A javítások pontos határidőhöz lettek kötve. Ha 15 napon belül nem tudja megjavítani, akkor értesíteni kell az ügyfelet, ha 30 napon belül sincs kész, akkor cserére vagy vételár-visszatérítésre van lehetőség. Az olyan termékeknél, ahol beüzemelés szükséges, ott is mindenképpen az új határidőket figyelembe kell venni. Nagyon fontos kiemelni, hogy nem kell a csomagolásokat megtartani, mert nem kötelező a jótálláshoz, valamint szabályozva lett az e- jótállási jegy és a szakértői vélemények is részletes szabályozás alá kerültek.”

A szakértő továbbá kiemelte, hibás termékek javítását 30 napnál tovább nem lehet húzni, így már a határidő után mindenképpen kötelező lesz a csere vagy a készpénz visszatérítése. Az új szabályok január elsejétől léptek életbe, a betartását a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrizni is fogja.