Hódstory Nyíregyházán: Facebook-sztár lett a rágcsálóból

Hódstory Nyíregyházán: Facebook-sztár lett a rágcsálóból
Hódstory Nyíregyházán: Facebook-sztár lett a rágcsálóból

Hetek óta találgatták a nyíregyháziak, hogy valóban él-e hód Sóstón. Többen próbálták megtalálni, az utóbbi napokban pedig néhány szerencsésnek sikerült is lencsevégre kapni a rágcsálót. Képe szinte azonnal felkerült a Facebookra, igazi sztár lett belőle, „pályafutását” azonban most már nem a Sóstói-tónál, hanem az állatparkban folytatja.

 

Még tavasszal egy hód vette uralma alá a Sóstói-tavat, miután felköltözött oda az Érpataki-főfolyástól. A nyíregyháziak hetekig találgatták, pontosan hol verhetett tanyát, de sokáig egyszerűen nem találták nyomát. A hód azonban folyamatosan nyomot hagyott maga után: megrágta a tó körüli fák törzsét. Múlt hét kedden viszont sikerült befogni az állatot és átköltöztetni új helyére, a Nyíregyházi Állatparkba.

Korábban nem volt rá példa

A Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. munkatársai 2019. május 27-én észlelték a sziget egyik koros, nagytermetű díszfáján az erőteljes hódrágást, mely a fa pusztulásán túl, jelentős baleseti veszélyforrást is eredményezett. Ezt azonnal jelezték, majd később többen látni is vélték a hódot, a Facebook-képek is ezt tanúsítják. Korábban hód jelenlétére a Sóstói-tóban nem volt példa, legalábbis nincs sem feljegyzés, sem említés ilyen esetről

– tájékoztatta szerkesztőségünket Papp Erzsébet, a Sóstó-Gyógyfürdõk Zrt. munkatársa, aki hozzátette, a mostani hód viszont komoly károkat okozott, végül három fát is megrágott, melyeket ezek után ki kellett vágni. Ezért is vált szükségszerűvé a befogása.

Komoly feladat volt

A hód befogása csapdázással történt, melyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adott engedélyt. A befogást Czabán Dávid szakember végezte, aki egy élve fogó csapdát alkalmazott. A csapda kihelyezését követően pár napon belül az állatot sikerült is befogni. A befogást egyébként az engedély szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának kellett jelenteni. A jelentést követően azonban a nemzeti park és a Nyíregyházi Állatpark megegyezett, hogy a hódot az állatkertben helyezik el.

 

(Szerző: Bruszel Dóra)