Házibuli a földszinten, vasárnapi mosás az emeleten? - Csak bizonyos mértékig kell eltűrni

Házibuli a földszinten, vasárnapi mosás az emeleten? - Csak bizonyos mértékig kell eltűrni
Csak bizonyos mértékig kell eltűrni

Amikor végre nyár van és szabadságra megy az ember, szeretne többet pihenni. Azonban biztosan mindenki megtapasztalta legalább már egyszer, hogy a szomszédok (is) a nyugalmunkat éjjel és nappal a legkülönfélébb zajokkal képesek zavarni. Hajnalban kezdődik a váratlanul megszólaló riasztók vijjogásával, aztán folytatódik a fűnyírással, majd éjszaka jönnek a házibulik, megspékelve karaoke-versenyekkel.

 

Szinte minden nyáron felröppen a hír, hogy hamarosan életbe lép a törvény, miszerint akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kaphat, aki például vasárnap délben nyír füvet. Dr. Kása Brigittát, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának aljegyzőjét, a Hatósági Főosztály vezetőjét kérdeztük, hogy jelenleg milyen szabályok vannak érvényben Nyíregyházán, és mit lehet tenni a „zajos” szomszédok ellen.

Csak bizonyos mértékig kell eltűrni

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának korábban sem volt és jelenleg sincs hatályban olyan közösségi együttélés szabályait érintő helyi szabályozása, rendelete, amely a háztartási tevékenységek zaját szabályozná, korlátozná, azaz valamilyen tevékenység folytatását (pl. fűnyírás, faaprítás, flexelés, házibuli zajkeltése stb.) kifejezetten tiltaná adott időszakban – tudtuk meg a tájékoztatás során. Dr. Kása Brigitta hangsúlyozta, ennek ellenére tudják, hogy a városlakók között – különösen a hétvégék vonatkozásában – erre vonatkozó korlátozások közszájon forognak, mint kiemelte: nem is indokolatlanul.

Van, hogy rendszeresen

Előfordulhat olyan, hogy valaki rendszeresen zavarja a szomszédait. Az aljegyző azt mondja, ebben az esetben érdemes megfontolni az úgynevezett birtokvédelem adat jogvédelmi lehetőséget és kérni a zavarás megszüntetését, továbbá a zajkeltő eltiltását a későbbi jogsértéstől. A birtokvédelmet egy éven belül a jegyzőnél, egy éven túl fennálló zavarás esetén a bíróságtól lehet kérni.

– Mi magunk is találkoztunk azzal, hogy amikor egy lakó a jól megérdemelt pihenését töltené a lakásában, a szomszéd akkor kezd neki nyitott ablaknál zenét hallgatni erősítő támogatásával, vagy épp hegedűn gyakorolni.

Házirendben szabályozhatják

A társasházak a Házirendben szabályozhatják a lakásban végezhető különböző építési, felújítási és szerelési munka, a zajt okozó háztartási és egyéb gépek használatának, a hangszeres zenélés, éneklés stb. gyakorlásának szabályait. De zavaró lehet a szomszédban tartott kutya ugatása, a biztonsági riasztó hangja, vagy a hétvégére szervezett házibuli karaoke-versenye, esetleg home discója. Mindezek is szabályozhatók a Házirendben.

Célszerű és javasolt előre jelezni

– A jó szomszédi viszony megőrzése és az alapvető emberi tisztelet megadása körében, ha tudjuk előre, hogy zajkeltő tevékenységet fogunk folytatni, célszerű és javasolt a többi lakó előzetes hozzájárulását kérni, vagy minden esetben legalább egy tájékoztatást kifüggeszteni például az építési munkák kezdő és várható befejező időpontjáról úgy, hogy lehetőleg ne hajnalra vagy éjszakára időzítsük a felbontást vagy a csempe leverését.

Éjjel is, két kattintással

– A XXI. század digitalizált világában és közigazgatásában a házibulit tartó fiatalok vagy hangosabb vendéglátóhelyek már nem reménykedhetnek abban, hogy zajongásuk következmény nélkül marad, hiszen a szomszédok a rendőrséget könnyen értesíthetik. Azonban attól sincsenek elzárva az ügyfélkapuval rendelkező – ilyenkor már meglehetősen zaklatott állapotban lévő – szomszédok, hogy a folyamatos, minden héten hangos szórakozóhely vagy az éjjeli órákban megszólaló riasztó miatt birtokvédelmi eljárást kezdeményezzenek akár éjjel is egy-két kattintással az e-papír rendszer használatával, elektronikusan – magyarázta az aljegyző.