Havazás Madridban! A nyíregyházi Mónika testközelből látta a spanyolok reakcióit

Havazás Madridban! A nyíregyházi Mónika testközelből látta a spanyolok reakcióit
Forrás: CNtraveler.com

Évtizedek óta nem látott hómennyiség hullott az év elején Spanyolországban. Madridban a Filomena vihar félméteres havat hagyott maga után. Magánemberek videói járták be a világsajtót, mutatván, mennyire örültek az emberek a fehér meglepetésnek. A nemzetközi portálok sorra számoltak be arról, hány repülőjáratot kellett törölni vagy más városokba átirányítani, illetve sajnos arról is, hányan vesztették életüket a havazás első óráiban. Szinte leállt a tömegközlekedés, és voltak, akik a saját autóikban ragadtak.

 

Szerkesztőségünk kérésére Kozma Mónika, 15 éve Madridban élő, nyíregyházi származású hölgy mondta el, hogyan látta a spanyolok reakcióit, hiszen 50 éve nem hullott ennyi hó a spanyol fővárosban.

Mióta élsz Madridban, és alapvetően milyennek tapasztaltad eddig a spanyol teleket?

2006 júliusától élek Madridban. A telek itt, a városban enyhék szoktak lenni, sokszor még decemberben is kint ülünk a teraszon, kabát nélkül. A január és február hűvösebb, de maximum mínusz 3-4 fok az általános hőmérséklet éjszaka, napközben plusz fokok jellemzőek. Utoljára 2009-ben havazott a városban, de közel sem volt ilyen. Akkor nagyon rövid ideig maradt meg a hó.

Fotó: APnews

Tudták előre a meteorológusok, hogy ekkora havazás érkezik?

Igen, már napokkal előtte jelezték a meteorológusok, hogy nagy havazás lesz, és 30 cm fog esni, de végül nagyobb méretű lett: helyenként 40-50 cm havat is mértek.

Fotó: Reuters

Január 7-én, csütörtökön dél körül elkezdett esni és esett aznap estig. Pénteken délben elkezdte megint, és egészen szombat kora estig folytatta, megállás nélkül. Gyönyörű volt! Igaz, a teljes forgalom megállt, csak a metró működött. A boltok nagy része zárva volt, nekem is nehezen sikerült kenyeret venni szombaton.

Hogyan reagáltak az emberek erre a hatalmas hóra? A nemzetközi média hírei alapján random hógolyócsatákat vívtak, hóembereket építettek a belvárosban stb., szóval inkább a pozitív oldalát mutatták – ez tényleg mind igaz?

Úgy tapasztaltam, hogy igen, mindenki nagyon élvezte, kint sétáltunk az úton síruhában, téli ruhában, szánkóval, sílécekkel. Volt, aki snowboardozott. Mindenhol hóembereket építettek, a gyerekek meg hógolyóztak. Volt a belvárosban egy srác, aki az 5 husky kutyáját szánba fogta, úgy közlekedett. Ezt én élőben sajnos nem láttam.

Fotók: Reuters, APnews, (BBC) Getty Images

Abszolút bulihangulat volt szombaton meg vasárnap, egész nap. Akinek nem volt szánkója, az tálcával, ládával vagy szemeteszsákkal szánkózott, csúszott. Kint, az autópályán is sétáltunk, bár ott már megjelentek a hókotrók szombat délután.

Volt esetleg olyan, aki megijedt?

Itt nagyon sok ember életében nem látott még havat, úgyhogy igen, volt olyan ismerősöm, aki napokig nem mert kimenni az utcára. Mondjuk a tévében is ezt mondták, hogy nagy a balesetveszély, kocsiba senki ne üljön stb.

Plaza Mayor. Egy nosztalgikus kép 1950-ből és egy fotó most. Fotók: madridnofrills.com, newswithoutpolitics.com

De azért nagyon sok ember van, aki telente síelni jár, feljár a hegyekbe, ahol minden évben van hó (Madridtól egy órányira). Ezért sokaknak volt otthon ehhez az időjáráshoz megfelelő ruhája, meg lábbelije. Azok mind kint voltak egész hétvégén az utcán. Többek között én is, a nagyobbik fiammal. A férjem spanyol, ő például nem ismeri, így nem is szereti a havat.

Mónika nagyobbik fia nagyon élvezte a havazást. Fotó: magánarchívum

Mennyire volt balesetveszélyes?

Tény, hogy nagyon sok volt a baleset, mert elestek, emiatt kórházba kerültek. De én itt nagyon sok embert láttam, akik nem megfelelő lábbeliben mentek ki az utcára. Csúszkáltak szegények a jégen, mert pár nap múlva a hó jéggé változott. Az összes parkot, játszóteret bezárták (még mindig zárva vannak), mert a fák nagy része megsérült és letört. Az iskolák január 11-én nyitottak volna újra a karácsonyi szünet után, de végül csak 20-án engedték őket kinyitni.

Fotó: EPA

Sikerült valamennyire rendezni az utcákat, tereket?

Vasárnap vagy hétfő éjszaka nagyon leesett a hőmérséklet, volt mínusz 10-12 fok is, ami nagyon nem gyakori. A havazás utáni héten napközben olvadt egy kicsit, éjszaka pedig fagyott. Éppen emiatt a takarítás nagyon nehezen ment. Megmondom őszintén, én hókotrót a városban nem láttam. Egy-két kis markológép jött, azok próbálták a nagyobb utcákat takarítani, hogy legalább az árufeltöltők be tudjanak jutni, de a járdákat egyáltalán nem takarították. Azt az ott lakók csinálták, meg a portások. Éppen emiatt a boltokat keddig egyáltalán nem tudták feltölteni.

Fotó: Irish Times, Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Van fűtés minden házban? Használták az emberek az autóikat?

Igen, van olyan lakás, ahol nincs fűtés, főleg a belvárosban. Ahol én lakom, azért ez nem gyakori. Az autókat egy hétig nem nagyon mozgatták, de mikor megállt a hóesés, a legtöbben letakarították és beindították. Mi is mindennap beindítottuk, ugyanis nem garázsban áll a miénk.

Fotó: AFP, Getty Images

Hogyan ment tovább az élet a havazás után?

Az én személyes tapasztalatom az, hogy az első két napban - a hétvégén - mindenki nagyon örült és élvezte a havat, de amikor eljött a hétfő és menni kellett volna dolgozni, az iskolák zárva voltak, már nem élveztük annyira. Ez a város és annak vezetősége erre nincs felkészülve, szerintem azt se tudták, mit csináljanak. A havazás utáni hét már nehézkes volt, mindenki azt várta, hogy legyen vége.

Péntek hajnalban volt egy nagy eső és elvitte a hó nagy részét, szóval már nem nagyon van sem a járdán, sem az utakon. Most sok eső esik, lesz itt még áradás.