Hasznos bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől, a nyaralásunk idejére

Hasznos bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől, a nyaralásunk idejére
Hasznos bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől, a nyaralásunk idejére

Ne posztoljuk ki a közösségi oldalra, ha elmentünk nyaralni, a nagyobb értéktárgyainkról pedig készítsünk saját leltárt – ezeket tanácsolja a rendőrség bűnmegelőzési szakembere. Már javában tart az üdülési szezon, ilyenkor általában megnövekszik a betörések száma. A hatóság jó tanácsait betartva nagyobb biztonságban tudhatjuk ingatlanunkat és értékeinket.

A nyaralási szezonban minden évben megnövekszik a betörések száma. A nyitott ajtók, ablakok, a nyaralás miatt üresen hagyott házak és lakások jó lehetőséget nyújtanak a betörők számára. A rendőrség bűnmegelőzési szakembere elmondta, nemcsak a betörőkkel, hanem a besurranó tolvajokkal is nagyon kell vigyázni. Az ablakok védelmét növelheti betörésvédő fólia vagy erős redőny is. Ha pedig valakinek az ingatlana az utcára néz, szellőztetéskor mindig legyen az adott helyiségben, fontos kiemelni, hogy egy egyszerű szúnyogháló nem véd meg a besurranóktól. Zárni kell a kiskaput és a nagykaput is, településtől függetlenül, még akkor is, ha a tulajdonosok otthon is tartózkodnak. A különálló helyiségek, mint például a kamra vagy a garázs ablakát és ajtaját is megfelelő módon be kell zárni. A rendőrség bűnmegelőzési szakembere azt tanácsolja, valakit mindenképpen kérjenek meg a tulajdonosok, hogy figyeljenek a lakásunkra, ha ők több napra elutaznak.

Dr. Kovács Attila, a Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője elmondta:

A szomszédok mindenképpen tudjanak róla, ha elmegyünk nyaralni. A postaládát ürítsék, hogy ne legyen feltűnő, hogy napokig senki nem üríti. Óva intünk mindenkit attól, hogy kiposztolja, hogy mikor hova és mennyi időre megy nyaralni, ezzel ráérnek a lakosok a nyaralás végén is. Ha mégis valaki a betörés áldozatává válik, akkor hívja a 112-es segélyhívót és ne kezdjen el kutatást végezni, hogy mit vittek el, és nagyon fontos, hogy az eredeti állapotában ne változtassanak semmit a helyszínen!

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy nagyobb összegű készpénzt senki ne tároljon az otthonában. Azonban, ha valakinek nagy értékű ékszere, illetve porcelánja van a lakásban, érdemes mindenképpen lefényképezni. Egy esetleges betörés esetén jól jöhet, ha korábban egy leltárt készítettek a nagyobb értékű tárgyakról.