Hamburg és Párizs után, de még New York előtt a Cantemus – Az USA-ban lépnek fel!

Hamburg és Párizs után, de még New York előtt a Cantemus – Az USA-ban lépnek fel!
A világ egyik leghíresebb színpadán lépnek fel az USA-ban.

A moszkvai Bolsoj, a londoni Globe, a milánói Scala és a New York-i Carnegie Hall. Bár egymástól több száz kilométerre vannak, közös bennük, hogy ezek a világ leghíresebb színházai, koncerttermei. Az utóbbiban lép fel és képviseli a magyar kultúrát lapunk megjelenésének estéjén, pénteken a nyíregyházi Cantemus is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló április 5-ei számában.)

Szinte már megszokhattuk, hogy bejárja a világot a Cantemus kóruscsalád, akik kétségtelenül mindenhol leteszik a védjegyüket. Néhány nappal ezelőtt még Hamburgban és Párizsban léptek fel, mostanra pedig már a gyermekkar – 45 fős utazólétszámmal – New Yorkban van, ott adnak koncertet a Carnegie Hallban, egy igazi szentélyben.

Profi produkciót nyújtottak

A hamburgi koncertünket még ki sem pihentük, de azóta már megjártuk Párizst is.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Dénes, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, a Cantemus kóruscsalád kórusvezetője. Mindkét városban nagy sikert arattak a gyerekek – az énekkar nem teljesen ugyanaz volt.

Telt ház előtt léptünk fel, 2000 ember előtt. A kórus kétségtelenül kitett magáért, profi produkciót nyújtottak, így a közönség nagy vastapssal jutalmazta őket. Mivel ennyire ügyesek voltak, jutott egy kis idő városnézésre is, hat, turisták által kedvelt helyszínt néztünk meg. Jártunk a Louvre-ban, a Rodin Múzeumban, a Notre-Dame-ban, és többek között az Eiffel-toronynál is.

A turné utolsó állomása

A Cantemus Gyermekkórus csütörtökön repült el az Egyesült Államokba, Amszterdamon keresztül. Másnap, április 5-én délben már próbáltak a Carnegie Hallban, este pedig másfél-két órás koncertet adnak.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus a felkérést a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekartól kapta. A koncertek a Budapesti Fesztiválzenekar turnéjához kapcsolódnak, melyeken Bartók mesterművei hangzanak fel. A közreműködők közt nemcsak a Cantemus Gyermekkart, hanem Sebestyén Mártát, Komlósi Ildikót és Cser Krisztiánt is felkérte a zenekar. A fesztiválzenekar két Bartók-estet állított össze a turnéra. Az egyiken Bartók Csodálatos mandarinja és a Concerto, valamint Bartók gyermek- és női kari műveinek részletei szerepelnek. (Ezen énekel a Cantemus.) A másik programban a Román táncok, Sebestyén Márta magyar népdal előadása és a Kékszakállú herceg vára opera kapott helyet.

„Megnézzük a Brooklyn hidat is”

New Yorkban egy villámlátogatást teszünk, hiszen április 7-én már jövünk is haza. Csakúgy, mint Hamburg és Párizs esetében, most is cserélődött a kórus összetétele. Ha jók lesznek az énekkarosok, akkor biztosan szorítunk majd időt a városnézésre is. Terveink között szerepel, hogy megnézzük a híres Brooklyn hidat, a Szabadság-szobrot és mivel a Central Park mellett lesz a szállásunk, így biztosan ott is teszünk majd egy nagyobb sétát.

Moszkva, Japán és Lisszabon következik

A Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseire még nagyon sok fellépés vár külföldön és belföldön egyaránt. Legközelebb áprilisban a Cantemus Fiúkórus utazik Észtországba Szabó Soma vezetésével. Szintén áprilisban a Cantemus Vegyeskar Kassán ad koncertet. Májusban a Cantemus Gyermekkar a moszkvai húsvéti fesztiválra hivatalos, ott koncerteznek. Júniusban Ferenc pápa Székelyföldre látogat, ebből az alkalomból kapott felkérést a Cantemus Vegyeskar, hogy koncertet adjon néhány erdélyi településen. Júliusban szintén a Cantemus Vegyeskar utazik, ezúttal Japánba. Ugyanebben a hónapban pedig a Cantemus Gyermekkar Lisszabonba kapott meghívást a World Choral Expo rendezvényére, ahol bemutatópróbákat és koncerteket adnak Magyarország kóruskultúráját képviselve.