Guinness-rekorderből hétköznapi hős lett - Gyerekeken segítene a labdazsonglőr

Guinness-rekorderből hétköznapi hős lett - Gyerekeken segítene a labdazsonglőr
Guinness-rekorderből hétköznapi hős lett - Gyerekeken segítene a labdazsonglőr

A gazdagságot nem csak pénzben mérik. Hanem olyan emberi értékekben, mint: együttérzés, megértés, másokra való odafigyelés, és többek között segíteni akarás. Mindezek alapján pedig a 29 éves, többszörös Guinness-rekorder labdazsonglőr László Gyula az egyik legtehetősebb. Csakhogy az õ gazdagsága nem a pénztárcájában, hanem a szívében rejlik: hátrányos helyzete ellenére is, saját érdekeit a háttérbe helyezve, a beteg gyerekeken segítene.

László Gyulát már jól ismerik a nyíregyháziak, rendszeresen feltűnik a város több pontján, ahol naponta órákon át gyakorolja BMX- és freestylefoci-trükkjeit. Egyensúlyozott már focilabdát homlokára helyezett műanyag flakonon, miközben 10:28 percen át táncolt; sétált 369 emeletnyit labdával – szintén a homlokán – egy emeletes ház lépcsőin fel-alá, de 24 órán keresztül freestyle-ozott is már, megállás nélkül. László Gyula tizenötszörös magyar rekorder, sõt, többszörös világrekorder, s ezek jelentős részét a Guinness Rekordok Könyvébe is bejegyezték. Bár sosem tagadta, hogy mélyszegénységben él, semmilyen jövedelme nincs – az utcai bemutatók során gyűjt némi pénzt – és most is azért imádkozik, hogy így, télen, a hideg ellenére is élje meg a reggelt, mégis másokon segítene, önzetlenül. Ahogy õ fogalmaz: ezzel jobb emberré szeretne válni.

„Így akarom meghálálni”

Szerencsére már az ország számos pontján tarthattam bemutatókat, de az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor a Heim Pál Gyerekkórházban dönthettem újabb csúcsot: 3 perc 17 másodpercen keresztül pörögtem a BMX kerékpárommal úgy, hogy közben tizenkétszer vettem le és fel a pólómat, ez alatt nem foghattam a kormányt és a kilépőn kellett állnom. Több mint egy percet vertem rá ezzel a korábbi rekorderre. Akkor fogadtam meg, hogy segíteni fogok a beteg gyerekeknek. Láttam csillogni a szemüket, ez pedig semmihez sem fogható. Ezt érezni kell. Azonban most nem csak a trükkjeimmel akarom felvidítani őket.

Fociklasszisok mezeit és labdáit ajánlja fel

Van egy Dzsudzsák Balázstól és egy Király Gábortól kapott dedikált mezem, illetve a Szpari játékosai által aláírt focilabdám. Ezeket szeretném árverésre bocsátani, a befolyt összeg egy részéből pedig játékokat venni a Jósa András Oktatókórházban fekvő kis betegek számára. Nekem is sokan segítettek – köztük Németh Szabolcs karateedző –, most ezt így szeretném visszaadni.

Vallom, mindegy honnan indulsz, milyen a bőröd színe és hány éves vagy. Ezek nem számítanak. Ha másokon segítesz, jobb emberré válhatsz. Sokáig a csupasz betonon aludtam. Mára már több ágyam is van, paplanom, kályhám. Ha nekem is lehetne egy nagy álmom, akkor az lenne, hogy: egyrészt kapjak bizalmat és lehessen egy fix munkahelyem. Másrészt meg tudjam csinálni a lakásomat és ne legyen többé lyukas a tető. Harmadrészt pedig újabb csúcsot dönthessek meg, ezúttal a Burdzs Kalifán. Ezzel sok embernek erőt adhatnék, mert igenis az álmok teljesülhetnek, csak nagyon akarni kell.