GLOCOVO – Az önkéntesség terjedését segíti a nyíregyháziak által tervezett applikáció

GLOCOVO – Az önkéntesség terjedését segíti a nyíregyháziak által tervezett applikáció
Az applikáció megálmodói: Groska Éva, Fekete Éva és Szilágyi-Bécsi Tímea

Különleges applikációval rukkolt elő három nyíregyházi hölgy: önkéntesek és az őket fogadó szervezetek regisztrálhatnak a GLOCOVO nevű alkalmazásba, hogy könnyebben megtalálják egymást. Fekete Évi, Groska Éva és Szilágyi-Bécsi Tímea sikertörténete következik.

Honnan indult az ötlet?

Fekete Évi neve egyre ismertebb a városunkban. Talán ő az, aki az önkéntesség terjedésének nyíregyházi nagykövete lehetne: az általa megálmodott kávézó évek óta töretlenül működik, pusztán adományokból. Bár voltak kisebb-nagyobb mélypontok, de az embereknek hála sikerült ezt a közösségépítő helyet fenntartani.

Fekete Évi, magyar-történelem szakos tanári diplomája van, végzett szervezet-és munkapszichológus, executive coach

Amióta bevezették, hogy 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesítenie az érettségizni szándékozó fiataloknak, azóta nagyon sokan önkénteskednek Évi kávézójában. Ekkor látta meg azt Évi, hogy hiába ad a gyerekeknek érdekes feladatokat, valahogy a telefonjuk még is jobban leköti őket. Innen jött az ötlet, hogy akkor a telefonjaikba kell bekerülni valahogyan…

Miért GLOCOVO?

2016-ban az applikáció ötletén felbuzdulva két nagyon jó barátja, Szilágyi-Bécsi Tímea és Groska Éva is betársult az ötletbe, és megalkották a Glocovot. Ez egy mozaikszó, amely angol szavak rövidítései arra vonatkozóan, hogy milyen is az applikáció:

GLO tehát global (globális) és local (lokális), CO mint community (közösségi) és VO tehát volunteer (önkéntes), így pedig kijön a GLOCOVO szó.

Mit szolgál az applikáció?

A mobilos alkalmazásba regisztrálhat bárki, aki önkéntes munkát keres illetve azok a szervezetek is, akik önkénteseket keresnek. Mindenki egy saját profilt tud beállítani magának, ahol nyilvánosan látható, hogy ki-kit keres. A csatlakozó szervezetek így megkaphatják azt a valódi segítséget, amire nekik szükségük van, valamint célt találhat az a tudás, amit az önkéntes adni tud.


Groska Éva, ifjúsági szakértő és önkéntes koordinátor

A Glocovo alkalmazás és rendszer célja, hogy a szervezetek számára hasznos, értékes és nélkülözhetetlen önkéntes munkát, az önkéntességet végző önkéntesek számára is kézzel fogható értékké tegye. A Glocovo lehetővé teszi, hogy az önkéntesek karriert építsenek, miközben segítenek, fókuszáltan és tudatosan, hatékonyan és megbízhatóan dolgozva és érjenek el egyre magasabb szintet saját fejlődésükben. 

Egy kommunikációs rendszer, ami mér, minősít és oktat

Az applikáció keretén belül megtekinthető minden profil értékelése, bizonyos kompetenciák alapján. A fogadó szervezet felületén megtalálhatjuk, hogy mennyire kommunikált jól az önkéntessel, mennyire jól szervezte meg a munkáját, mennyire tudta befogadni őt a csapatba stb… Ugyanez látható az önkéntes oldalán is: a megfelelő kommunikáció, a beilleszkedés és a megbízhatóság is pontozva van.

A kétirányú visszajelzés fontos elem: a GLOCOVO így láthatóvá teszi a kölcsönösséget, méri a hatékonyságot és kompetenciáinkról is valódi képet nyújt – értéket teremt az önkéntesség köré.

Fontos az értékteremtés

Szilágyi-Bécsi Tímea pszichológus szerint a magyarok számára nem igazán jön át az önkéntesség fontossága: amíg az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban ez a fajta segítségadás nagy múltra tekint vissza. Az USA államaiban a mai állások szerint is a társadalomnak körülbelül a 25%-a napi vagy heti szinten végez önkéntes munkát és a szám hasonlóan alakul az Egyesült Királyságban is. Nem véletlen, hogy első körben ezt a két területet emeltük be (Magyarország mellett) az applikációba az elérhető helyszínek közé.

Az ember alapvetően jó és kell, hogy jót tegyen.

- mondja Szilágyi-Bécsi Tímea, majd hozzáteszi:

Fontosnak tartjuk tudatosítani az önkéntesekben azt, hogy jót tenni önmagában is jó dolog, főleg, ha az a társadalom egy kis részére irányul. Bármilyen apróság lehet az, például ablakot mosni, kutyát sétáltatni vagy akár adminisztrációs munkában segíteni egy cégnek. Egy projekt végeztével a jót tevőben mindig kialakul egy olyan jó érzés, amit csak az tud, aki már önkénteskedett.

Szilágyi-Bécsi Tímea, pszichológus, coach

A közösségépítés valahol itt és így kezdődik, ami egy olyan érték, amelyet a fogadó szervezetek sem vethetnek el. Nem mellesleg pedig őket is meg kell tanítani arra, hogyan kell egy önkéntest fogadni – amihez segédanyagaink is vannak.

Mivel a szervezetek különböző témákban érdekeltek, ezért aránylag széles a paletta, amelyek közül az önkéntesek választhatnak. A legnépszerűbbek általában az állatos projektek (pl. békamentés), ami a sportrendezvényekkel együtt fej-fej mellett halad.

Az önkéntesség lehet rövid távú (pl pár órás kutyasétáltatás), de akár hosszútávon is lehet vállalkozni. A jelentkező a megadott lehetőségek közül választhat.

Jövőbeli kilátások

A jelenleg 62 magyar szervezetet és körülbelül 260 önkéntest tömörítő applikáció biztonságos, hiszen minden szervezetet leellenőriznek, így csak azok kerülhetnek be az adatbázisba, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

Az applikációt jelenleg is frissítik, hiszen ahhoz, hogy valóban globális szintűvé váljon, újabb fejlesztésekre van szükség. Aki szeretné letölteni, az inkább április hónapban tegye ezt meg – több mint valószínű, hogy addigra már minden engedélyezésen átfut az alkalmazás.

Az újítások nem titkolt szándéka az is, hogy még jobban megmozgassák azokat, akik letöltik és használják is applikációt.

Hosszútávon céljuk még egy önálló alapítvány létrehozása, amellyel az önkénteseket és a szervezeteket tudják tanítani és támogatni, fejleszteni.