Fűnyírás, parlagfű Nyíregyházán – Dicső Péter közterület-kezelési igazgató úr nyilatkozott

Fűnyírás, parlagfű Nyíregyházán – Dicső Péter közterület-kezelési igazgató úr nyilatkozott
Fűnyírás, parlagfű Nyíregyházán – Dicső Péter közterület-kezelési igazgató úr nyilatkozott

Nyíregyházán is gond, hogy sokszor a lakók nem tudják eldönteni, kihez tartozik egy-egy parlagfűvel benőtt terület, vagy a kerékpárutakat szegélyező, benőtt fű lenyírása kinek a hatáskörébe tartozik. Szerkesztőségünk a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t kérdezte meg az említett ügyekben, amelyekre Dicső Péter közterület-kezelési igazgató úr válaszolt.

Első körben a füves területek karbantartásáról kérdeztük: a magánházak előtti terület, illetve például a kerékpárutakat szegélyező fű kapcsán. Válaszképpen az alábbi tájékoztatást kaptuk:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város közterületeinek ápolásával kapcsolatos kérdéskört a 37/2003. (VIII. 28.) számú „Nyíregyháza város közhasználatú zöldfelületeinek használatáról, védelméről és fenntartásáról” szóló rendelet szabályozza. A rendelet egyértelműen leírja a lakosság és a fenntartó kötelességeit is. Sokszor tapasztaljuk, hogy a lakosság nincs tisztában saját feladataival, így azok ellátásával kapcsolatosan is sok a hiányosság.

A rendelet általánosan így fogalmaz:

„(1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban: tulajdonos) köteles az ingatlana határvonalától az útszegélyig, de legfeljebb 30 méterig a rendelet 2. §-ban meghatározott területek gondozását (kaszálás, gyomtalanítás, parlagfűmentesítés stb.) elvégezni, vagy saját költségen elvégeztetni olyan minőségben, mint az adott ingatlanhoz legközelebb eső parkfenntartásba bevont terület fenntartási kategóriája.”

A rendeletben foglaltakat a Közterület-felügyelet – mint hatóság – jogosult ellenőrizni és betartatni. Az általunk és kollégáink által tapasztalt rendellenességeket mi is a Közterület-felügyelet felé továbbítjuk.

Parlagfű a városban

Továbbá, a parlagfű(mentesítés) témájában a következő tájékoztatást kaptuk:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló ingatlanok területe megközelítőleg 1 400 000 négyzetméter, mely ingatlanok gyommentesítése is Társaságunkhoz tartozik. Mivel Társaságunk feladata köztereink zöldfelületének ápolása/fenntartása, ezért az önkormányzati ingatlanok területének megtisztítását, kaszálását a gyomosodás fertőzöttségi állapota, valamint lakossági bejelentés alapján ütemezzük. Fontosnak tartjuk a parlagfüves területek kezelését, tudjuk, hogy mennyi bosszúságot tud okozni a pollenje, ezért szem előtt tartva a Városlakók egészségi állapotát, kiemelt figyelmet fordítunk ezen növények megtisztítására.

Többször lehetett már hallani a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületről, akiknek a weboldalán online formában lehet jelezni, pontosan hol találkoztunk parlagfűvel. Ha nem tudjuk eldönteni, kihez tartozik az adott terület, sokan ezen az oldalon keresztül tesznek „bejelentést”. Ehhez kapcsolódóan a kérdés, kapcsolatban áll-e a NYÍRVV Nonprofit Kft. az említett egyesülettel?

Arról nincs tudomásom, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülettel kapcsolatban állnánk.

Amennyiben bárki parlagfüves területet lát, a kozterulet@nyirvv.hu e-mail-címen, vagy a 06-42/548-455 telefonszámon jelezheti.