Folyamatosan lehet szálláshelyeket nyilvántartásba vetetni Sóstógyógyfürdőn (is)

Folyamatosan lehet szálláshelyeket nyilvántartásba vetetni Sóstógyógyfürdőn (is)
Számítani kell ellenőrzésre
Folyamatosan lehet szálláshelyeket nyilvántartásba vetetni Sóstógyógyfürdőn (is)
Folyamatosan lehet szálláshelyeket nyilvántartásba vetetni Sóstógyógyfürdőn (is)

Már hosszú évek óta jól jövedelmező ágazat az „apartmanozás” a szabolcsi megyeszékhelyen. Vannak, akik egy-egy szezonra családi házukat hagyják hátra, hogy az 3 hónapra inkább turistákat szolgáljon ki.

A napokban több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket és arra voltak kíváncsiak, hogy igaz-e a hír, miszerint az önkormányzat idén már nem ad ki új működési  engedélyeket (szálláshelyeknek) apartmanoknak Sóstógyógyfürdőn. Az észrevétellel megkerestük a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályát. Mint kiderült, korlátozásról koránt sincs szó, annyi azonban igaz, hogy a már nyilvántartásban szereplő, illetőleg a bejelentés nélkül működő szálláshelyek ellenőrzését minden évben tervszerűen, vagy szúrópróbaszerűen elvégzik, nem egyszer társhatóságokkal együttműködve.

Legfeljebb nyolc szoba

– A Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztálya látja el az úgynevezett egyéb szálláshelyek nyilvántartásba vételével kapcsolatos hatósági feladatokat. Sóstógyógyfürdőn leginkább ez a szálláshely típus jellemző – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Kása Brigitta aljegyző, hatósági főosztályvezető. Egyéb szálláshelynek az a szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része minősül, amelyiknél az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma pedig legfeljebb tizenhat.

Igazolásra is szükség van

– Fontos tudni, hogy az ilyen irányú bejelentések nyilvántartásba vételéhez csatolni kell a Főépítészi Osztály igazolását is, hogy a szálláshely milyen feltételek mellett alkalmas a funkciója betöltésére, ezért a bejelentés benyújtása előtt mindenképpen szükséges az említett szakterület felkeresése.

Nincs korlátozás

A hatóság folyamatosan, az üzemeltetők bejelentései alapján adja ki a nyilvántartásba vételről szóló igazolást. Mint kiderült, nincs arra jogszabályi lehetőség és nem is célja Nyíregyháza városnak, hogy korlátozza a nyilvántartásba vételek számát. Tehát amennyiben a bejelentés megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, a hatóságok nem gördítenek akadályt a szálláshelyek nyilvántartásba vétele elé. Az aljegyző hangsúlyozta, Nyíregyháza abban érdekelt, hogy turizmusa, turisztikai szolgáltatásai megfelelő színvonalon tovább fejlődjenek, és ez igaz a kereskedelmi szálláshelyekre is.

88 egyéb szálláshely szerepel a nyilvántartásban

Jelenleg Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő területrészén 88 nyilvántartásban szereplő egyéb szálláshely található. Ebből 8-at 2018. évben vett nyilvántartásba a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya. Idén nyilvántartásba vételre irányuló kérelem viszont még nem érkezett.

Számítani kell ellenőrzésre

– Természetesen a nyilvántartásban szereplő, illetőleg a bejelentés nélkül működő szálláshelyek ellenőrzésére lehetősége van hatóságunknak, amit minden évben tervszerűen, vagy szúrópróbaszerűen végzünk el, nem egyszer társhatóságokkal együttműködve. Az ellenőrzések során a nyilvántartásba vételhez a jogszabályban meghatározott feltételek meglétét vizsgálja a hatóság – magyarázta.