Fergetes musical show lesz a VIDOR Fesztiválon! – Fellép a nyíregyházi Hang-Szín Tanoda!

Fergetes musical show lesz a VIDOR Fesztiválon! – Fellép a nyíregyházi Hang-Szín Tanoda!

A Móricz Zsigmond Színház és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált. Mozgalmas 11 nap várja a VIDOR rajongóit augusztus 19-től. Új fellépőként köszönthetjük a nyíregyházi Hang-Szín Tanoda növendékeit is, a produkciójukról szerkesztőségünknek Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna, a tanoda alapítója, Artisjus-díjas énektanár, énekművész adott interjút.

A Tanoda 2000 júniusától működik, megalakulásának célja az volt, hogy a színművészettel, énekléssel és tánccal foglalkozni kívánó tehetséges fiatalok lehetőséget kapjanak egy ilyen irányú szakképzésre, s ezáltal sikeres felvételt nyerjenek a budapesti színitanodákba, illetve a Színművészeti Egyetemre. A tanodában 3 irányú képzés folyik: színjátszás, hangképzés és korrepetálás, valamint táncképzés. A Hang-Szín Tanoda minden évben rendez egy nagyszabású évzáró vizsgaelőadást, ahol valamennyi oda járó fiatal számot adhat tudásáról, tehetségéről. Ebben az évben egy fergeteges musical-show-val lépnek a közönség elé.

Lelkesen készültek a gyerekek!

A tanoda lassan 21 éve létezik és minden év szeptemberétől a tanév végi, nyilvános záróvizsgára készülnek. Idén a világjárvány miatt hónapokig nem tudtak együtt, egy légtérben készülni:

„A karantén-időszak miatt sajnos nem volt szabad együtt lennünk, márpedig egy kórus esetén ez elengedhetetlen. Ennyi embert lehetetlenség lett volna online összeszervezni, ez nekem nem is volt célom. Inkább hagytam, hogy kicsit pihenjenek a fiatal növendékek. Ennek ellenére nagyon pozitív volt tapasztalnom azt, hogy többen felkerestek engem és számítottak a segítségemre, valamint szülőktől is visszahallottam, hogy sok gyermek az otthon töltött ideje nagy részében szinte folyamatosan énekel(get). Szívből örültem annak, hogy a kicsik és a nagyok is ennyire elhivatottak!” –  Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna örömmel mesélt még erről a nem túl vidám időszakról is.

Első alkalommal a Vidoron!

A gyerekek kitörő örömmel fogadták a hírt, hogy bizony megmutathatják tudásukat, tehetségüket a VIDOR közönségének is, és augusztus 29-én 17:30-tól a Kossuth tér színpadán léphetnek fel.

„Lesz még egy három napot igénylő próbánk, de alapvetően a gyerekek már tudják a dalokat, hiszen az év végére készült két órás záróvizsga musical dalaiból válogattuk össze azt az egy órás műsort, amivel a VIDOR közönsége számára készülünk. Az egyforma ruházat egyöntetűvé fogja tenni a produkciót.”

A műsor folyamán ismert musicalek fognak elhangzani kiváló énekesekkel. A kicsi és a nagy csoport együtt fog a színpadra állni, így a tehetséges énekesek és énekesnők a 6-18 éves korosztályt képviselik. A kiváló hangú fiatalok között van, aki már 10 éve a tanoda növendéke. Többségében lányokat láthatunk és hallhatunk majd a színpadon, de a fiúkra is érdemes lesz odafigyelni, mert nagyon tehetségesek.

Már nagyon izgatottak!

Rengeteg musicalt dolgoztak már fel és adtak elő, többek között ilyenek az a Valahol Európában, az István a király, A legnagyobb showman, de repertoáron volt már a Légy jó mindhalálig!, a Mamma Mia és több dalt adtak elő – a hallgatóság legnagyobb örömére – a Rómeó és Júliából is.

„A karantén feloldása után már alig várták, hogy újra találkozzunk és együtt gyakoroljunk. Ez meg is történt: tartottunk egy kétnapos próbát, amikor visszaidéztük a dalokat és tréningeltük a hangjukat. Egy hosszabb nyári pihenő után pedig most kezdtünk el újra közösen gyakorolni – bár tudom, hogy sokan közülük a nyári szünetben is önszorgalomból gyakoroltak.”

Amit a műsorról még tudni érdemes, hogy idén – a járványügyi szabályoknak megfelelően – nem mikroporttal, hanem mikrofonokkal fognak a fiatal tehetségek dalra fakadni, de ez abszolút nem idegen számukra.

Több ismert előadó itt „nőtt fel”

A tanoda két évtizedes fennállása alatt olyan, ma már ismert előadókat „nevelt ki”, mint például Szirota Jennifer énekesnő, Muri Enikő énekes-színművésznő, Bánhidi Krisztián énekes, Kárpáti (Kovács) Norbi énekes, Pankotay Péter színművész „A Magyar Színművészet Nyugati-parti Nagykövete”. Kiss Gábor a Nemzeti Színházban, Prescsák Zita pedig az Operett Stúdióban dolgozik, de Lutter Imre Radnóti- és Wlassics-díjas előadóművész is tanult Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna kezei között.

Muri Enikő, Lutter Imre és a feltörekvő Boda Izabella mind Dr Bánhidiné Maróti Magdolnánál tanultak

Említésre méltó Boda Izabella, aki 5 éves korától jár hozzá éneklést tanulni és jelenleg a Rockwise nevű, nyíregyházi zenekar énekesnője. Vele (és testvérével) nemrég készült interjú a Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorában, amely itt nézhető vissza: