Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Vadrózsa senior tánccsoport

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Vadrózsa senior tánccsoport
Fotók: Trifonov Éva

A Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Álmuk, hogy egy jubileumi gálaműsort tartsanak, amit semmi sem akadályozhat meg, csak a koronavírus… bár, az éppen elég.

Szomorúak lennének, ha nem sikerülne véghez vinni ezt a tervüket, de a szabály az szabály, és a senior tánccsoport tagjai a tavalyi évben betartottak minden óvintézkedést, amivel önmaguk és mások egészségét védhetik. Ezek miatt a próbákról is le kellett mondaniuk, így a 10 éves ünnepi műsorra sem mertek elkezdeni készülődni.

A hobbi, ami fitten tart

A tánccsoport 2011-ben alakult 8 fővel, valamennyien szépkorúak. Az azóta eltelt időben történtek változások a tagok létszámát illetően, de ez nem rengette meg a közöttük lévő összhangot.

„Tíz éve már, hogy megalakultunk, igazából csak azért, mert kedvünk szottyant táncolni. Nyolcan, asszonyok fogtunk össze és oktatót kerestünk. Aztán az élet úgy hozta, hogy megismerkedtünk a Szabolcs Néptáncegyüttes akkori vezetőivel, Ágoston Ildikóval és néhai párjával, Bíró Józseffel, akik láttak fantáziát lelkesedésünkben és felkaroltak bennünket. Sok szép pillanatot éltünk meg általuk. Jelenleg 13 asszony és 5 férfi alkotja a kis csapatunkat. Hét komplett, betanult táncunk van eddig” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Chrenkó Mihályné, Julika.

Úgy gondolják, hogy a táncolás fiatalon tartja őket, és közülük sokan valóban letagadhatnának jó pár évet.

„Mi, asszonyok, úgy gondoljuk, hogy egészségmegtartó szerepe van a táncnak és összefogja a közösséget. Szépek, fittek, fiatalosak vagyunk, pedig már a hetvenedik életévünket is betöltöttük...”

Gyakran meglepik táncukkal az idősek otthonait, de a Helló Nyíregyháza programsorozatba is csatlakoztak. A leggyakrabban a Sóstóhegyi Közművelődési Színtér kulturális programjait színesítik.

Versenyeken is megmérettették tánctudásukat

Koruk az elmúlt tíz év során nem akadályozta meg őket abban, hogy különböző meghívásoknak is eleget tegyenek, de ettől még tovább is mentek: vetélkedőkön és minősítő táncversenyeken is megcsillogtatták tudásukat.

„Azt vettük észre, hogy amikor úgy léptünk a színpadra, hogy csak érezzük jól magunkat, akkor sosem lettünk elsők. De mivel én maximalista vagyok, mindig az első helyet szerettem volna elérni, és amikor valóban komolyan, mindannyian akartuk, hogy elsők legyünk, akkor tényleg mindig sikerült! Azt gondolom, ennek is köszönhető, hogy sok első díjunk lett. Többször vettünk részt például a nyugdíjas Ki mit tud?-on különböző táncainkkal: „Néveste”, „Kalocsai karikázó”, és a „Sírva vigadj, táncra fakadj!”. Megyeszerte is gyakran felléptünk, pár éve pedig a Kolozsvári Magyar Napokon mutattuk be a Cigányélet című táncjátékunkat.”

A sok első helyezésből az egyik.

Többször részt vettek az Abigél Országos Minősítő Táncfesztiválon is, ahonnan senior D, C és A csoportban is arany minősítést érdemeltek ki.

A Szabolcs Néptáncegyüttes felkarolásában fennállásuk hatvanadik évfordulójára rendezett ünnepi gálaműsorában is lehetett látni őket, ahol a Nefelejcs tánccsoporttal közösen a Kalocsai karikázót adták elő.

A Szabolcs Néptáncegyüttes 60.szülinapján.

Nagy álmuk a gálaműsor

A tízéves fennállás megünneplését más baráti tánccsoportokkal, klubtársaikkal és azokkal a meghívott vendégekkel együtt képzelik el, akik az eltelt tíz év alatt támogatták a táncos nagymamák eme tevékenységét. Helyszínül természetesen lakóhelyükön, Sóstóhegyen, a Szabó Lőrinc Tagintézmény hatalmas tornatermében szeretnék, ahová kortalanul jöhetnének a barátok, ismerősök, támogatók és a nagyközönség.

„Nagyon-nagyon szeretnénk ezt a gálaműsort! Örülnénk, ha idén ez megvalósulna, hiszen egyrészt hiányzik számunkra a néptánc, másrészt pedig a mi korunkban már nem biztos, hogy még egy jubileumot meg tudunk ünnepelni, így együtt… Terveim szerint késő délután kezdődne a mulatság, ahol a Vadrózsák és meghívott vendégeik bemutatnák magukat táncukkal, utána pedig kora hajnalig mehetne a szabad tánc és a szabad terefere, az emlékek felelevenítése” – ecsetelte terveit Chrenkó Mihályné.

A Vadrózsa tagjai tehát már tűkön ülve várják, mikor használhatják újra a tánccipőiket, hiszen egy ilyen alkalomra felkészülni több hónapra van szükségük. Színpadképessé kell válniuk, ami sok gyakorlást igényel, és ők ezt időben szeretnék elkezdeni.

Példamutatóak Sóstóhegy életében

A senior táncosok oktatója, Ágoston Ildikó csodálattal mesélt róluk:

„Emlékeim szerint, bő kilenc évvel ezelőtt ismertük meg őket a néhai párommal. Egy általunk vezetett tánccsoport párnás táncát látták, melynek a zenéjét kérték el tőlünk. Szíves-örömest odaadtam nekik, majd úgy alakult, hogy végül a táncot is betanítottuk nekik. Azóta ott ragadtam. Nagyon lelkesek, szorgalmasak, és őszintén elmondhatom, én legalább annyit tanulok tőlük, mint ők tőlem.”

Nemcsak a koreográfiák megtanulásában, másban is nagyon aktívak az asszonyok.

„A blúzt és a keszkenőt is maguk varrták és hímezték pl. a Kalocsai karikázó tánchoz, valamint a próbákon kívül a dalokat is együtt tanulják a Vidám nagyik énekkarban. A Vadrózsák egy amatőr társulat, akik tényleg csak a tánc szeretetéért teszik ezt a sok mindent. Adnak a minőségre – a táncon kívüli életben is –, példamutatóak Sóstóhegy kulturális életében. A versenyek, a fellépések is mind magas színvonalúak. Összességében, számomra hihetetlen, hogy 60, 70 és 80 éven felüliek mi mindenre képesek, ha akarnak.”

Vitalitásuk pedig valóban köszönhető (lehet) a táncnak, amit Ágoston Ildikó is megerősít:

„Azt gondolom, hogy az egészséges, hosszú élet titka: légy szeretetteljes és mozogj, amíg bírsz – utolsó leheletedig! Meggyőződésem, hogy ezeknek a csodás Nagyiknak a fittsége, fiatalossága az aktivitásuknak köszönhető (egyébként minden másban is ilyen lelkesek). A Szabolcs Néptánc Egyesület életébe is becsatlakoztak és ez azért jó, mert így képviselik a korosztályukat és persze azt, hogy hatvanon túl is van élet! A Vadrózsa csoport motorja Julika, aki mindent szervez, mindennek utánakérdez, részletesen mindent lejegyzetel. Videóra felvesszük a koreográfiát és a foglalkozásokat is alkalmanként, ők pedig leírják – ez nagy segítség számukra a memorizálásban.”

A tisztelet pedig részéről is kölcsönös a táncoslábú idősek felé:

„Úgy érzem, hogy számukra minden szavam fontos, ez nagyon jólesik nekem. Amikor pedig a múltra visszatekintek, hálásan megköszönöm a jóistennek a velük töltött idő minden egyes percét. Hiszen kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló barátság ez a miénk!”

A gálaműsort tekintve, mindenben a segítségére lesz a Vadrózsa senior tánccsoportnak, és reméli, hogy még azután is. Úgy véli, ez a kis csapat megérdemli az ünneplést, mert „csúcsszuperek”, és ami az erejéből telik, azt továbbra is megteszi értük. Itt szeretné Ildikó köszönetét kifejezni dr. Hudákné Fábián Nóra, a Közművelődési Színtér szakmai vezetőjének a klubtagok és a tánccsoportra fordított kiemelt mindennapos támogatásáért, a közösségi programjaik szervezéséért.

Julika nemcsak a senior táncosok motorja, de a magánéletben is nagyon aktív. 2020 augusztusában az a megtiszteltetés érte, hogy Inczédy György Életmű-díjat kapott:
Chrenkó Mihályné kézműves helyi termelő, 35 évig bölcsődei gondozóként dolgozott, és munkája mellett 27 éve méhészkedéssel foglalkozik. Őstermelőként saját maga által megtermelt és elkészített termékeit, lekvárjait, befőttjeit árusítja a helyi piacon. Nyugdíjba vonulása után csatlakozott a Sóstóhegyi Nyugdíjas Csoporthoz, és létrehozta a Vadrózsa tánccsoportot. 15 éve oszlopos tagja a Nyíregyházi Népművészeti Egyesületnek, és az Aranykapu Népművészeti Egyesületnek. Szívesen tart kézműves foglalkozásokat gyerekeknek, ahol a méhviasz gyertya, csuhébaba, rongybaba készítés fortélyaiba avatja be az érdeklődőket. Minden helyi rendezvényen aktívan vesz részt, akár támogatóként is.

Fotó: Szarka Lajos

Forrás: nyiregyhaza.hu

Kapcsolódó galéria

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Vadrózsa senior tánccsoport (Fotók: Trifonov Éva, Szarka Lajos)