Félszáz esztendeje a dal szárnyán - Olyan számokat veszek elő, amiket már 100 éve énekelek

Félszáz esztendeje a dal szárnyán - Olyan számokat veszek elő, amiket már 100 éve énekelek
Félszáz esztendeje a dal szárnyán

Kevesen vannak, akik ne ismernék a helyi berkekben népszerű Rozsnyai György nevét. A táncdalénekes bár soha nem tört világhírnévre és többnyire csak a megyében lépett fel, mégis teszi mindezt már egészen pontosan félszáz esztendeje, ráadásul folyamatosan telt ház előtt.

 

Máté Péter, Szécsi Pál, Zorán, Korda György, Kovács Erzsi vagy éppen Sárosi Katalin: gazdag repertoárok, népszerű dalok. Ezekből (is!) válogat rendszerint Rozsnyai György, aki 1969-ben lépett először közönség elé Nyíregyházán, azóta pedig már több száz alkalommal láthattuk és hallhattuk őt a Bencs Villában, a Városmajoriban, vagy éppen a Váci Mihály Kulturális Központban is. Beszélgetésünk során azonban hamar kiderül: bár soha nem tört világhírnévre, a bulgáriai Ki mit tud?-on azért megmérettette magát 6000 ember előtt, tehetségét pedig a zsűri is elismerte, hiszen maximális pontszámot kapott.

„Itt ragadtam”

– 50 évvel ezelőtt, júliusban, Vasutas Nap alkalmából jöttem először Nyíregyházára énekelni, attól kezdve pedig tulajdonképpen itt ragadtam. Abban az időben nem volt olyan hétvégém, ami szabad lett volna. Kezdetben vendéglátós bulikban léptem fel, aztán lakodalmakba, farsangi bálokba jártam. 65 éves koromig zenekarral zenéltem, 10 éve viszont már csak szólóban.

„Olyan számokat veszek elő, amiket már 100 éve énekelek”

– Hogy mi a folyamatos telt házas előadások titka? Azt hiszem, hogy pont a mögöttem álló 50 év. Boldog vagyok, amikor látom a szemeken, hogy tetszik nekik, amit csinálok, annak meg pláne, ha velem együtt énekelnek. Általában olyan dalokat veszek elő, amiket már „100 éve” énekelek, de persze ezek között is van a szívemhez különösen közel álló. Ilyen Gianni Morandi Térden állva jövök hozzád című száma, amit először nehezen vállaltam el, de aztán mégis háromszor visszatapsoltak. A hátam is borsókázott.

Lesz folytatás

– Ha a közönség is úgy akarja, akkor lesz még folytatás. Évente egyszer-kétszer szeretnék még fellépni, ha úgy alakul, énekelek születésnapokon, évfordulókon. Ami már biztos, hogy október elején nagyobb közönség előtt is: a Városmajori Művelődési Házba várom az érdeklődőket. Annyit elárulok, hogy vendégelőadóim is lesznek – emelte ki az énekes.