Felkelt a napunk – A Cantemus Kórus egy rekordkísérletre invitál mindenkit

Felkelt a napunk – A Cantemus Kórus egy rekordkísérletre invitál mindenkit
Fotó: Trifonov Éva

Már 1600-an vettek részt a Cantemus Kórus rekordkísérletében. Az énekkar augusztus 20-ig várja a videókat, a feladat az István, a király rockopera Felkelt a napunk kezdetű himnikus dalának eléneklése. A világ minden pontjáról várják a felvételeket, eddig már negyven országból küldtek be videókat.

A kórus minden év augusztusában megszervezi a nemzetközi kórusfesztivált, idén azonban a koronavírus-járvány miatt ez elmarad. Ezért egy online rekordkísérletre invitálnak mindenkit, akik részt vettek volna a kórusfesztiválon vagy csak szívesen énekelnének együtt egy videóban a Cantemus tagjaival. A folyamat egyszerű, meg kell nyitni a felkeltanapunk.hu weboldalt, rá kell kattintani a startra, majd a piros gomb segítségével el kell indítani a felvételt és felénekelni az István, a király rockopera himnikus dalát. Az énekkar a világ minden tájáról fogadja a videókat.

Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy kiemelte: „Leginkább a magyaroknak szól. Aki úgy érzi, hogy magyar, az biztos szeretné elénekelni. Aki úgy gondolja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különösen fontos neki, ő még inkább, aki pedig nyíregyházi, ő pláne büszkén elénekli. Viszont akik kicsit is szeretik a Cantemus Kórust, nekik meg pláne, hogy el kell énekelniük. Tehát elsősorban magyaroknak, nyíregyháziaknak, cantemusosoknak és persze a nagyvilágnak is szól. Ezért is várunk mindenkit.”

Szabó Dénes hozzátette, eddig összesen 1600-an énekelték már fel a dalt. Persze legtöbben Magyarországról, de külföldről is nagy számban érkeznek videók, eddig mintegy 40 országból. Legutóbb Norvégiából érkezett több felvétel, de jöttek már Indonéziából, Indiából, sokan küldenek éneket Amerikából és Japánból is. Lassan itt a hajrá és most kell még mozgósítani mindenkit, aki szeretne egy rekordkísérlet részese lenne.

A cél, hogy augusztus 20-ra legalább megduplázzák az eddig elért számot.