Ez aztán fesztivál lesz a javából! - Wesli a Karib-térségből üzent a nyíregyháziaknak

Ez aztán fesztivál lesz a javából! - Wesli a Karib-térségből üzent a nyíregyháziaknak
Wesli a Karib-térségből üzent a nyíregyháziaknak

Nincs nyár VIDOR Fesztivál nélkül Nyíregyházán. Az önkormányzat és a Móricz Zsigmond Színház már 18. alkalommal rendezi meg az egyhetes örömünnepet, mely határon innen és túl is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az eltelt közel két évtized során. Augusztus 23. és 31. között igazi programdömping lesz a városban. Igyekszünk folyamatosan tudósítani majd ezekről, de addig egy kis segítség, hogy mi, hol vár az érdeklődőkre.

Exkluzív!   Wesli a Karib-térségből üzent a nyíregyháziaknak

A zenész a haiti gettóból a világzene élére tört

Az idei év egyik világzenei nyertese, a Haitiből származó Wesli igazi kuriózum lesz a VIDOR színpadán. Zenéjének szíve a reggae és az afrobeat, kiegészítve Haiti egyik közismert stílusával, a rarával, amely egy energikus és ellenállhatatlan kavalkádot alkot, megmozgatva a lábat, megérintve az érzékeket. Augusztus 31-én, szombaton 20.30-tól a Kossuth tér nagyszínpadán láthatja majd a közönség, ráadásul Magyarországon először. Exkluzív interjú a zenésszel.

– Hogyan és mikor kezdted karrieredet?

– 9 éves koromban építettem az első gitáromat, mert bár apám zenész volt, de nem engedte, hogy megérintsem a hangszerét, mondván, mert úgyis elszakítanám. A haiti gettóban ezért egy darab fából és olajoskannából alkottam meg saját gitáromat. Kezdetben templomokban játszottam rajta, majd megkezdődött szakmai karrierem 19 éves koromban. 2009-ben adtam ki első albumomat, és el is nyertem az év CBC Művész felfedezettje díjat a World Musicban.

– Az évek során elértél a világzene csúcsára. Hogyan jutottál fel ilyen magasra?

– Kemény munkával, kreativitással, türelemmel és szeretettel, mert ezeket bizony igényli a zenész szakma.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– A legbüszkébb a 2019-es világzenei Juno-díj elnyerésére vagyok. Ez tulajdonképpen a kanadai Grammynek felel meg. Ezzel az elismeréssel hazám, Haiti, és a gettóban élő gyerekek számára inspirációvá váltam, hogy van remény kitörni. Ez nagyon büszkévé tesz.

– Mi inspirál?

– Haiti, a társadalom és a természet.

– Mi a legfontosabb célod a jövőben?

– Minél több zenei projektet szeretnék megvalósítani Haitiban, és nagy álmom, hogy létrehozzak egy zenei múzeumot.

– Jártál már valaha Magyarországon? Milyen emlékeid, tapasztalataid vannak?

– Ez lesz az első alkalom, hogy az országban léphetek fel. Alig várom, hogy felfedezzem Magyarországot és annak adottságait.

– Mire számítasz a VIDOR Fesztiválon?

– Jó fogadtatásra, kellemes időjárásra, és persze tökéletes kapcsolatra a közönség és köztem, hogy élvezzék a zenémet. Már nagyon készülök a show-ra.

– Mit láthat és hallhat majd tőled a nyíregyházi közönség?

– Alig várom, hogy láthassa és hallhassa az ottani közönség a Koné és a haiti bambusz hangszer hangját, és persze táncoljanak is ezekre.

– Mit üzensz nekik?

– Ígérem, együtt táncolunk majd egy csodálatos nyári estén, egy nagyszerű show-n.