Extrém küzdelem, látványos akadályok – Kimaxolhatják Sóstót

Extrém küzdelem, látványos akadályok – Kimaxolhatják Sóstót
Extrém küzdelem, látványos akadályok – Kimaxolhatják Sóstót

Vizesárkokon átkelni, palánkokon átugrani, függeszkedve mászni, úszni, kúszni, csúszni, mászni. Már csak néhány nap, és nem mindennapi akadályversenynek ad otthont Nyíregyháza: szeptember 21-én Sóstógyógyfürdő óriási játszótérré alakul át, persze, szigorúan csak extrém módon!

Tokaj, Tarcal, Telkibánya és Pilisszentiván után, Nyíregyházán is megszervezi akadályversenyét a helyi székhelyű, 2017-ben alakult Extreme Trail Hungary Sportegyesület. Versenyeiken alkalmanként több mint félezren elindulnak, akiknek van, hogy a felhők felett kell futni a Budai hegységben, míg máskor ködbe burkolózva a tokaji szőlőtőkék mentén, dinnyét cipelve, autó alatt átkúszva, vagy éppen majomlétrán átmászva. A hegyek után azonban most bár egy sík terepen, de annál izgalmasabb attrakciók között mérettethetik meg magukat a versenyzők. Ráadásul éppen Nyíregyházán, ahol a szervezők ígérik: akadályokból nem lesz hiány. A rajt és a cél is Sóstógyógyfürdőn lesz, birtokba veszik a versenyzők az Aquarius Élmény- és Parkfürdőt, de végrehajtanak majd feladatokat a tó körül, illetve benne, és természetesen érintik a Sóstói-erdőt is.

LÁTVÁNYOS AKADÁLYOK

– Mivel a korábbi versenyhely­színeink­kel ellentétben, itt nem számolhatunk jelentős szintemelkedéssel, ezért mindezt akadályokkal kompenzáljuk, amelyekből legalább negyvenet kell majd teljesíteniük a versenyzőknek – tudtuk meg az Egyesülettől. Meg kell majd küzdeni 3 és fél méter magas óriásfallal, majomlétrával, összetett feladatokból álló rendkívül látványos multiringgel, de a feladatok között szerepel az úszás a tóban, illetve a Parkfürdő csúszdája és a termálvizes medence is fontos szerepet kap. Nincs szintidő, de a leggyorsabb befutó várhatóan 35–40 perc alatt teljesíti majd a távot, az átlag idő pedig 1 óra 20 perc lesz.

AMATŐRÖK ÉS PROFIK IS INDULNAK

A versenyen bárki indulhat – lesznek gyermek és felnőttfutamok is –, azonban ehhez regisztrálni kell legkésőbb szeptember 16. éjfélig, az egyesület web­oldalán, a www.extremetrail.hu oldalon, illetve azt követően a helyszínen, korlátozott számban.

– Négy távra – 700 méter, 2000 méter, 7 km, 15 km – szinte mindenféle korosztálytól várjuk a nevezéseket, hiszen lesznek gyermek- (4-tõl 14 éves korig) és fel­nőtt­futamok is, ezek már felső korhatár nélkül. Ami már biztos, hogy vannak indulóink Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából, a Dunántúlról és persze Nyíregyházáról is, a legidősebb versenyzőnk pedig jelenleg 68 éves. A nevezési díj tartalmazza: részvételt a versenyen; elektronikus időmérést a felnőtt futamokon; frissítést; egyedi befutóérmet; orvosi felügyeletet; rajtcsomagot; egyedi ajándékokat minden résztvevőnek; befutócsomagot (támogatók ajándékait); értékmegőrzést külön sátorban; a versenyhez kapcsolódó egyéb programokat, kedvezményeket.

SPECIÁLIS GYEREKFUTAM

– Extrémül szeretnénk még több gyereknek örömöt és egy felejthetetlen napot szerezni, ezért lesz Speciális gyerekfutamunk is. Ez a futam kifejezetten mozgás- és értelmileg sérült gyerekeknek szól, őket egy felnőtt sportoló segít majd végig a pályán. A futam ingyenes, de a létszám korlátozott.

– A versenyt kísérőprogramok is színesítik majd. Lesz többek között úgynevezett plank verseny, valamint a Parkfürdő termálmedencéi is fel lesznek töltve a híres nyíregyházi sóstói vízzel, amit este 7-ig használhatnak az indulók. Kétségtelen, hogy országos eseménynek ad majd otthont szep­tember 21-én Nyíregyháza, aminek sikeres lebonyolításához dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. biztosítja támogatását is.

 

A versennyel kapcsolatos további információk az esemény Facebook-oldalán és a www.extremetrail.hu web­ol­dalon.