Európai uniós pályázati forrásból és önerőből bővült ki és újult meg a Balázs-Tanya!

Európai uniós pályázati forrásból és önerőből bővült ki és újult meg a Balázs-Tanya!
Fotó: Szarka Lajos

A 2007 óta működő Balázs-Tanya – bár önerőből folyamatosan újították – egy mérföldkőhöz érkezett: augusztus 28-án, pénteken ünnepélyes keretek között zárták le azt a hosszú folyamatot, amelynek köszönhetően a tanya kibővült és megszépült. A 15 férőhelyes, 4 napraforgós falusi vendégház ünnepélyes megnyitóján jelen volt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő, a kivitelezők, valamint a család barátai is.

Balázs László tulajdonos lánya, Balázs Anita pályázta meg azt az európai uniós támogatást, amelynek elnyerésével több mint 30 millió forinthoz jutottak hozzá. Ez az összeg kiegészítette az ugyanennyi önerőt, amellyel a 4 napraforgós, 15 férőhelyes falusi vendégházat megépíthették.

Bokortanyákon élni ma már rangot jelent

Ünnepi köszöntőjében Balázs László elmondta: „Az elmúlt 2 évben a tanya fejlesztése zajlott, ennek a lezárása ez a mai ünnep. A tanyafejlesztés 2018-ban kezdődött, a befejezés kicsit elhúzódott (a pandémia miatt is), de végre itt vagyunk, és ennek nagyon örülünk.”

E jeles alkalommal dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott:

„Bokortanyákon élni ma már rangot jelent. Bokortanyák az 1752-es katonai térképen tűnnek föl először, ezek Nyíregyháza újratelepítése utáni bokortanyák. Ez egy nagyon sajátos településszerkezet, különbözik az alföldi tanyavilágtól. Ezeken a bokortanyákon volt ház, körülötte pedig gazdálkodtak, földet műveltek, és állatot tartottak. Sokat fejlődtek, a fénykorukat a dualizmus korában élték: amikor már iskolák és templomok épültek, volt közösségi élet és dalárdák. Kisebb és népesebb bokortanyák is léteztek. Ma már azt mondhatjuk, hogy az élő bokortanyák hungarikumok! Balázs László és családja fantáziát látott ebben, és fokozatosan fejlesztette ezt a területet. Most jutottunk el oda, hogy mintegy 30 millió forint állami támogatással és ugyanennyi saját erővel sikerült nagyon magas minősítésű falusi vendégházat kialakítani és reméljük, hogy a belföldi turizmus javára fordítani.” (Részlet dr. Vinnai Győző ünnepi köszöntőbeszédéből.)

Hozzátette: a javuló infrastruktúra (autópálya közelsége), a kiváló természeti adottságok és a vendéglátók vendégszeretete élővé teszik ezeket a területeket, így a falusi turizmus is fellendülhet. Mivel közigazgatásilag ezek a területek Nyíregyházához tartoznak, így nemcsak a bokortanyákon élőknek, hanem Nyíregyháza város számára is értékek, így fejleszteni szükséges ezeket a külterületi részeket is.

„A belföldi turizmusnak a koronavírus-járvány miatt még inkább a vidék a nyertese. Gyakorlatilag Budapest is kiürült, mert a külföldiek sem érkeznek olyan nagy számban, így a vidéki turizmus a nyerő, itt: Nyíregyháza és térsége, Tokaj és térsége, a Tisza, a Közép-Tisza és a Felső-Tisza térsége itt nagyon népszerűvé válhat a távolabbról érkezők számára is. Nagy reneszánszát éljük most a kerékpározásnak is, sokan egy-egy utazás során viszik magukkal a biciklijüket és úgy barangolják be a tájat. Szeretnék gratulálni ehhez a beruházáshoz és reméljük, hogy jó kezekben van ez a vendégház – biztos vagyok benne – és remélem, hogy minél többen eljönnek ide az ország távolabbi részeiről is. Hajrá belföldi turizmus!” (Részlet dr. Vinnai Győző ünnepi köszöntőbeszédéből.)

A bokortanyák újra címlapra kerülhetnek

Köszöntőbeszédében Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő is örömmel nyilatkozott a fejlesztésről:

„Nagyon örülök annak, hogy a bokortanyák újra a címlapra kerülhetnek, hogy itt is teremtődnek fokozatosan az értékek. Ha mi, itt élők teszünk ezért elsősorban, akkor ez biztos, hogy tovább is fokozódni fog. Nagyon nagy elismerésem a Balázs családnak! A családi vállalkozások mindig sikeresebbek, hiszen szívből jönnek, mindenki pozitívan áll hozzá és tudom, hogy ez nagyon nagy munka és kitartás eredménye. Példa lehet mindannyiunk előtt. Sok éve elkezdték már ezt a munkát – tudom is – és ez már egy hosszú folyamat eredménye, hogy idáig jutottak. Jó azt kimondani, hogy a pályázaton nyernek ennyi meg annyi millió forintot, de azért mi itt néhányan tudjuk, hogy milyen nagyon nagy munka a pályázatot megírni, beadni és utána ezt még megvalósítani. Sőt, így, hogy még a saját erőt is hozzáteszik… Minden elismerésem Balázs Lacié és a Balázs-Tanyáé. Nemcsak mi ismerjük itt ezt a tanyát, hanem országos híre van. Nagyon sokan jönnek az ország több pontjáról és tudom, hogy nagyon jó élményekkel mennek innen el.” (Részlet Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő beszédéből.)

Szerkesztőségünk külön kérdést is feltett neki: mennyire járul hozzá a Balázs-Tanya felújítása a bokortanyák népszerűsítéséhez?

„A falusi turizmus körében a bokortanyák nagyon népszerűek, igazi kuriózumnak számítanak, a Balázs-Tanya is! Ez a fejlesztés most megemelte a tanya színvonalát. A szálláshelyek is nőttek vele, szépek lettek a szobák és az egész építmény beleillik a táj hangulatába, a környezetbe. Színvonalasan, szépen van berendezve is. Látszik, hogy igazi hozzáértő családnak a munkája. Az, hogy ez egy családi vállalkozás, szerintem eleve ad egy minőséget a vállalkozásnak, hiszen ilyenkor mindenki szívvel-lélekkel egy célért dolgozik. A bokortanyák turizmusához tartoznak még a lovasok, több lovas család is van például Mandabokorban és itt, a környéken. Ők is igazi kuriózum, hiszen a lovas élet is egy minőségi élet és egyre népszerűbb a fiatalok körében is. A gasztronómia, a lovas és szálláshelyek, a csapatépítő helyek mind egymást segítik és Nyíregyházához tudnak kapcsolódni a turizmusban. Nyíregyházán a sóstói rész az egy teljesen másfajta szórakozást, kikapcsolódást tud nyújtani. Ez pedig nagyon jó kiegészítője, hiszen vannak olyan családok, amelyek kimondottan a falusi turizmust keresik, és itt találják meg az igazi kikapcsolódást, ellazulást. Ezért nagyon fontos, hogy a bokortanyákban ezeket az értékeket erősítsük, ezeket továbbfejlesszük, hogy egyre színvonalasabbak legyenek.”

Kiemelte azt is, hogy fontos a hagyományokhoz, a gyökereinkhez való visszatérés: a tirpákoknak van egy nagyon különleges ízvilága, ami nem mindenütt található meg. Itt például van lehetőség bográcsolni, szalonnát sütni, grillezni, ezért is nagyon népszerű. Fiatalok csoportjai és sok közösség körében felkapottak a város külső részére eső területek, közösségi események színtereként szoktak szolgálni: szülinapot ünnepelnek, vagy éppen disznótorost szerveznek – utóbbi egy jó, élményszerű program lehet főleg azoknak, akik még nem láttak igazi disznóvágást.

A vidék nyugodtsága és színessége mindenképpen vonzó

A fejlesztésről természetesen a pályázót, Balázs Anitát is megkérdezte szerkesztőségünk:

„Úgy vélem, hogy a falusi turizmus egyre népszerűbb. Igény volt rá, hogy fejlesszünk, és nagyon örültem neki, amikor a pályázatom sikeres lett. Bár most a pandémia miatt két hónapra lehúztam a rolót, de szerencsére számítanak rám a visszajáró vendégek továbbra is: általában kerek születésnapokat, évfordulókat, névnapokat, lány- és legénybúcsúkat ünnepelnek nálam. Ezen kívül nagyobb cégek is szeretnek ide járni, olyankor 30-40 főt is kiszolgálunk. Ők is jelezték, hogy számukra fontos lenne több alvóhely biztosítása. Számomra pedig fontos, hogy akik nálam járnak, élményekkel telve menjenek el és aztán örömmel gondoljanak az itt eltöltött időre. Főzni nagyon szeretek, azt nem adom ki a kezemből, egy jó gulyáslevest vagy Jókai bablevest bármikor örömmel elkészítek a vendégeimnek, de a kemencében sült ízletes húsok és kenyérlángos is nagy kedvencük.”

Amint szerkesztőségünk megtudta, az elnyert anyagi keret lehetőséget adott egyéb eszközök vásárlására is: „Vásároltunk még 15 biciklit, felnőtt-trambulint, focikapukat és kosárlabdapalánkot is, hogy minél több programlehetőséget tudjunk biztosítani a vendégeink számára.”

A megfelelő engedélyek után a napraforgós vendégház új szobáit is ki lehet majd bérelni. A következő cél a rendezvényterem bővítése.

Kapcsolódó galéria

Balázs-tanya bővítésének átadója