Érkezik a Marmunsk zenekar! – A grunge stílus nyíregyházi képviselői újra a VIDOR-on!

Érkezik a Marmunsk zenekar! – A grunge stílus nyíregyházi képviselői újra a VIDOR-on!

Az egyik legjobb dolog a VIDOR Fesztiválban, hogy zeneileg olyan széles skálát járnak be az előadók, amilyenre ritkán van példa térségünkben. A klasszikus, retró zenéktől kezdve napjaink slágerein át, a pop, a rock, a blues, a country, de még a latinos dallamokat képviselő zenekarok is helyet kapnak, hogy megmutathassák magukat a VIDOR Fesztivál közönsége számára.

 

Így nem meglepő, hogy a grunge/noise/heavy rock stílus is hallható a fesztivál keretei között: a nyíregyházi Marmunsk zenekar pedig idén is elhozza legjobb dalait augusztus 26-án a Kossuth térre.

Ismét nyíregyházi fiatalok a színpadon!

Nyíregyháza szép számmal büszkélkedhet helyi zenekarokkal, és külön öröm, amikor helyi fiatalok vállalják be egy olyan zenei stílus képviseletét, ami talán (még) nem annyira felkapott városunkban.  

A zenekar énekes-gitárosa, Iklódi Tamás a következőket árulta el a csapat nevével kapcsolatban:

„A zenekar neve a Murmanszk nevű kikötővárosból jött, igazából csak játékosan felcseréltük benne a betűket. Mindenképpen egy keleti vonatkozású nevet akartunk, hiszen mi is ide tartozunk.”

A Marmunsk zenekar témái nem igazán a megszokottak: énekelnek a digitális világ okozta elidegenedésről, kapcsolatok elhalványulásáról és az értékrendek újrarendeződéséről, a social media háló miatti függőségekről, és a generációk közötti szakadékokról egyaránt.

Iklódi Tamás és Kiss Sándor, a zenekar két tagja, a szerkesztőségünknek adott interjúban a következőket mondta a csapatról:

„Ebben a jelenlegi világban szeretnénk úgy definiálni magunkat, mint egy olyan zenekar, akik a vidékről a fővárosba elvándorlókhoz szólnak. A mi generációnkra (Y-generáció) jellemző ez főleg, magunk is ennek a megtapasztalásában vagyunk, hiszen mi a gyönyörű Nyíregyházáról kerültünk fel Budapestre. Eleinte persze bennünk is megvolt az az érzés, az izgatottság, hogy ez milyen jó, milyen sok lehetőség tárul elénk egy nagyvárosban… Aztán ahogy teltek-múltak a napok és a hónapok, ez az újdonság-érzés kezdett bennünk (is) elcsitulni. Bár a fővárosban élünk, de gyakran hazajárunk Nyíregyházára, a szeretteinkhez.”

A zenélést elsősorban saját maguk szórakoztatására csinálják, de szeretnék, ha olyanokhoz is eljutnának az „üzeneteik”, akik azonosulni tudnak a dalokban megfogalmazott gondolataikkal, érzéseikkel.

Szakmailag is odateszik magukat!

A srácok kizárólag saját dalokat játszanak, főleg angolul (és olykor magyarul). Eddigi gyümölcsöző munkájuk magába foglal két kislemezt (Addict/Avoid – 2017, Wasted Energies – 2018) és egy nagylemezt (Wish I Could Blame It All On You – 2019) is. Jelenleg egy új anyagon dolgoznak, melyen a zenekar egy súlyosabb, zajosabb arcát szeretné megmutatni.

„Próbálunk olyan ütemmutatókban dolgozni, ami nem a megszokott. Amire az emberek felkapják a fejüket, mert érdekes. Nemcsak a szövegben, hanem a technikai felépítésben is szeretnénk egyedit alkotni. Ezek számunkra jó kihívások is. Addig fogunk zenélni, amíg jól érezzük magunkat.”

A zenekar a heavy rock/grunge vonalában több mint jól érvényesül: a 2016-ban alakult háromfős csapat már olyan, nemzetközileg is elismert bandák előzenekara volt, mint a görög Tuber, a kaliforniai Yawning Man és a szintén kaliforniai Nebula, illetve a japán Church Of Misery.

Érdekesség, hogy egy japán rajongójuk is van, akivel szinte folyamatosan kapcsolatban állnak így, több ezer kilométer távolságból is.

A fiatalokat olyan zenekarok inspirálják, mint a korai Nirvana, a Helmet, a Failure, a Barkmarket vagy a Tool.

„Jelenleg egy kislemezen dolgozunk, amin öt dal lesz, ezt másfél év alatt raktuk össze. Ez év végéig szeretnénk ezt a kislemezt stúdióban felvenni. Ezekből a dalokból viszünk a VIDOR Fesztiválra is.”

A zenekar tagjai: Iklódi Tamás, Kiss Sándor és Baku László, akik már nagyon várják a fellépésüket augusztus 26-án, szerdán 17:30-tól a Kossuth téren.

A zenekar oldala megtekinthető itt, a koncert eseménye pedig ide kattintva.

 

Fotók: Bands Through The Lens, Adio Frank, Northern Lights Photo HU