Érdemes regisztráltatni a bringákat, a bikesafe segít az azonosításban

Érdemes regisztráltatni a bringákat, a bikesafe segít az azonosításban
Érdemes regisztráltatni a bringákat, a bikesafe segít az azonosításban

Ahogy bővül a kerékpárutak hossza, egyre többen pattannak kétkerekűre, és mennek vele dolgozni, iskolába, vagy éppen ügyeket intézni. Ezzel együtt azonban sajnos előfordul, hogy más is szemet vet az országúti, városi, vagy éppen classic biciklinkre... Idén január és június között 112 kerékpárlopásos ügyben nyomozott a rendőrség a megyében. Hogy ezek minél eredményesebbek legyenek, érdemes regisztráltatni a kétkerekűket.

 

Megyénkben kerékpárlopás miatt 2017-ben 421 büntetőeljárás indult, 2018-ban 309, 2019 első félévében pedig 112

– tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, akitől megtudtuk, nem minden kerékpárlopás esik büntetőeljárás alá.

Ha ugyanis az eltulajdonított kerékpár értéke nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt (50 ezer forint), és az eltulajdonításához nem kapcsolódik minősítő körülmény sem (pl. dolog elleni erőszak), akkor a rendőrség tulajdon elleni szabálysértés miatt indít eljárást (pl. közterületről, lezáratlan állapotban hagyott, 50 ezer forint érték alatti kerékpár eltulajdonítása).


Egy tolvajnál több kerékpár

Jellemző, hogy egy kerékpártolvaj elfogása nyomán nem csupán egy, hanem több általa korábban eltulajdonított kerékpárt is vissza tudunk szolgáltatni a tulajdonosoknak. Fontos azonban, hogy a kerékpárhoz tudjunk tulajdonost társítani, ezért javasoljuk a Bikesafe regisztrációt.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen, egész évben végez Bikesafe kerékpár-regisztrációt. Az országos nyilvántartási rendszerbe vételhez a rendőrök lefotózzák a jelentkezők kerékpárjait, majd rögzítik a járművek egyedi jellemzőit, és a tulajdonosok adatait. A regisztrált bicikliket végül egy matricával látják el, amely azt jelzi, hogy a kétkerekű már szerepel az adatbázisban. A kezdeményezés célja, hogy lopás esetén a jelölés segítse a keresett kétkerekű azonosítását, vagy a megtalált bicikli tulajdonoshoz történő visszajuttatását. Kollégáink rendszeresen járják a településeket, rendezvényhelyszíneket, ahol elvégzik a regisztrációt. A regisztrációhoz szükséges, hogy magukkal vigyék a kerékpárjaikat, személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat.

 

OLVASÓI LEVÉL

 

Köszönet a rendőröknek

 

Tisztelt Napló szerkesztőség! Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Stadion és az Érkert utcai rendőrőrs dolgozóinak, akik bravúros gyorsasággal, 24 órán belül megtalálták és visszaszolgáltatták a 2019. 07. 31-én, a Vécsei utcai zöldségbolt elől ellopott kerékpáromat.

 

Torda Istvánné