Eltakarítják a szemetet az önkéntesek - Dupla annyian jelentkeztek

Eltakarítják a szemetet az önkéntesek - Dupla annyian jelentkeztek
Nyíregyházán 20 találkozási pont lesz, a megyében összesen pedig 124.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint közel 240 ezer önkéntessel az elmúlt évek legsikeresebb környezetvédelmi akciója lehet majd az idei TeSzedd! elnevezésű (Önkéntesen a tiszta Magyarorszá­gért!) hulladékgyűjtési rendezvénysorozat. Nyíregyházán 20 találkozási pont lesz, a megyében összesen pedig 124. A programhoz csatlakozott – többek mellett – a nyíregyházi Zöld Kerék Alapítvány is.

Az önkéntes akciót 2011 óta minden évben megrendezik. Idén március 18. és 24. közötti időszakra esik. A hulladékgyűjtés kellékeit, a zsákokat és a kesztyűket a minisztérium biztosítja, az akció szervezőjeként pedig az összeszedett szemét elszállításáról is gondoskodik. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztályától megtudtuk, a TeSzedd! akcióra történő regisztráció 2019. március 3-án éjfélkor lezárult, így nem lehet több találkozási pontot létrehozni. Amennyiben önkéntesként szeretne valaki csatlakozni egy nyílt találkozási ponthoz – amit a teszedd.hu honlapján a „hol szedjem?” menüpontban találhat –, keresse a TeSzedd! ügyfélszolgálatot vagy menjen el az adott napon az adott helyszínre. A beérkezett regisztrációk alapján országosan több mint 3000 helyszínen lesz szemétszedés és összesen közel 240 000 fő vesz részt benne. A regisztrációk alapján Nyíregyházán 20 találkozási pont lesz, a megyében összesen pedig 124.

Dupla annyian jelentkeztek

2017 őszén zajlott az utóbbi TeSzedd! és országosan nyilvántartva 2516 tonna szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek. Akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 60 találkozási pontot regisztráltak és több mint 5000 önkéntes jelentkezett. Idén már most több mint tízezerre tehető ez a szám.

Tekerve is gyűjtik

Az önkéntes akcióhoz, csakúgy, mint az utóbbi években, idén is csatlakozott a nyíregyházi Zöld Kerék Alapítvány.

– Már az elmúlt alkalommal is nagy volt az érdeklődés a program iránt, ezért úgy döntöttünk, hogy idén 50 önkéntesre adjuk le az igényt, vagyis minimum ennyi segítőre számítunk – tájékoztatott Tokár Zoltán, az akció programvezetője. – 10–15 fős csoportokban a kerékpárutak mentén fogunk szemetet szedni. Március 23-án, szombaton délután két órára várjuk kerékpárjaikkal együtt a lelkes önkénteseket a Kossuth térre. Terveink szerint a Pazonyi úton, illetve a Tokaji úton fogunk szemetet gyűjteni.

Amit biztosítanak:

– zsákot,

– kesztyűt,

– hangulatot,

– testmozgást,

– a jó érzést, hogy aznap egy picit jobbá tetted a világot!

A programvezető hangsúlyozta, aki a honlapon keresztül nem csatlakozott akciójukhoz, az se búsuljon, mindenkit szeretettel várnak majd, hiszen mindig akad egy plusz zsák és egy plusz kesztyű is...