Elstartoltak az ingyenes önkormányzati táborok, ahova még lehet jelentkezni

Elstartoltak az ingyenes önkormányzati táborok, ahova még lehet jelentkezni
Fotó: Szarka Lajos

Elindultak a nyíregyházi önkormányzat táborai, június 29-től várják a diákokat a város több pontján. A táborok ingyenesek, magas színvonalon és maximális odafigyelés mellett működnek. A szülőknek csak a napi háromszori étkezésért kell fizetni, amelynek az összege mindössze 3000 forint.

„Nekem az tetszik ebben a táborban, hogy mindennap kézműveskedünk, soha nem unatkozunk és nagyon jól el lehet itt szórakozni.”

Az élményeikről mesélnek a mórás lányok, ők is az egyik önkormányzati táborban vesznek részt, a múzeumfaluban töltenek el egy hetet. A diákok közül sokan rendszeres visszatérők, de olyan tanulók is érkeztek, akik először gyűjthetnek élményeket a kézműves táborban.

Tóth Hanna elmondta: „Már harmadik éve járok táborba, eddig a Kis Vakond Táborban voltam, de nagyon sok jó dolgot hallottam a múzeumfaluról és ezért ide jöttem.”

Népi hagyományok megismerése

Az idei évben három turnuson keresztül várják a nyíregyházi diákokat. A tábor fő célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a népi hagyományokkal, kultúrával és magával a múzeumfaluval is, többek között a szablyavívással és a néptánccal. De természetesen úgy, hogy mindeközben jól is érezzék magukat, a folyamatosan váltakozó, tematikus programokon.

Dr. Szabó Sarolta, a múzeumfalu igazgatója hozzátette: „Változatos programokkal várjuk a gyerekeket. Ebben a turnusban 104 fő vesz részt és a következő két turnusra is szintén ennyi gyermek jelentkezett. Ezeknek a táboroknak az a célja, hogy megismerkedjenek a múzeumfaluval és természetesen, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Egy kialakított menetrend szerint vesznek részt a gyerekek a programokon. Mindennap kézműveskednek, illetve más-más érdekes tevékenységeket végezhetnek.”

Ingyenes önkormányzati táborok

Az önkormányzat idén is nagy gondot fordít a nyári táborokra. Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte, hogy a táborok ingyenesek, magas színvonalon és maximális odafigyelés mellett működnek. Így a szülőknek csak a napi háromszori étkezésért kell fizetni, ennek az összege mindössze 3000 forint egy hétre, illetve ha valaki több turnusba szeretne részt venni, neki önköltségesen 17 000 forintba kerül egy hét. Ami év közben jár kedvezmény az iskolában a diákoknak, természetesen arra itt is jogosultak.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: „Én azt gondolom, hogy a veszélyhelyzet miatt, számunkra még fontosabb volt az, hogy nyáron a gyerekek biztonságos elhelyezése, a szülők munkába állása ne azon múljon, hogy nincs megfelelő minőségű nyári tábor Nyíregyházán. Ezért költségvetés-módosítás ide, költségvetés-módosítás oda, a nyári táborra a szükséges forrást biztosítottuk. Idén még nincs kimerítve a keret és buzdítom a szülőket, ha véletlenül olyan helyzetbe kerülnek, nem tudják megoldani a gyereknek az elhelyezését, az önkormányzati táborok továbbra is állnak a rendelkezésükre.”

Július utolsó, illetve augusztus első hetében az önkormányzati táboron kívül, saját szervezésű táborba is várták a gyerekeket a Sóstói Múzeumfaluba, amire szintén nagy volt az érdeklődés és az összes hely betelt.

Kapcsolódó galéria

Nyári tábor a múzeumfaluban 2020