Előrejelzés: nem lesz nagy forróság nyáron - Enyhe tavasz, esős július

Előrejelzés: nem lesz nagy forróság nyáron - Enyhe tavasz, esős július
Előrejelzés: nem lesz nagy forróság nyáron - Enyhe tavasz, esős július

Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnöknek, az ország legismertebb magánmeteorológusának már a 48. naptára készült el, ami a 2020-as, egész éves időjárás-előrejelzést tartalmazza. Õ nem 10–14 napnál, hanem egy teljes évnél tervez előrébb: módszerének lényege ugyanis, hogy a Hold járásával hozza kapcsolatba az időjárás-változást.

A Dávid-naptár szerint 2020-ban az évi középhőmérséklet 0,5 fokkal magasabb lehet majd az előző évinél. Hidegebbre január közepe és vége felé, illetve február második felében számíthatunk. Ekkor mínusz 10 fok is lehet éjjelente. Mindemellett csapadékra is számíthatunk, főként január elején és végén. Az utolsó hó március 18-án, az utolsó tavaszi fagy pedig május 5-én várható.

Enyhe tavasz

A tavasz enyhe lesz, nagy csapadékra március 9–13. között, illetve április végén lehet számítani. Bár a hőmérséklet folyamatosan emelkedik majd, június második felében erősen visszaesik.

Esős július

A naptár szerint nem várhatóak egybefüggő zavartalan napsütéses napok, a felhős, esős napok lesznek többségben. Nyáron nem is számíthatunk nagy forróságra. Július végig csapadékos lesz, igazi nyári időjárásra augusztusban számíthatunk. Viszonylag melegebb nap lesz július 10., július 30., augusztus 16., augusztus 26.

Októberben már fagyni fog

Dávid Mihály előrejelzése szerint az elsõ téli fagy október 10-én köszönt majd be, az első őszi hó pedig november 6-án érkezhet.