Elkezdődött a Házasság Hete – Nyíregyháza a kezdetektől csatlakozott a programsorozathoz

Elkezdődött a Házasság Hete – Nyíregyháza a kezdetektől csatlakozott a programsorozathoz
Fotó: Illusztráció

A rendezvénysorozatot minden évben februárban rendezik meg. Ilyenkor a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 13. alkalommal tartják meg a Házasság Hetét, Nyíregyháza pedig szinte a kezdetektől az esemény mellé állt.

Közel két évtizede indult el Angliából a Házasság Hete. A kezdeményezést minden évben februárban, Valentin-nap környékén rendezik meg és egy hétig tart. Nyíregyháza idén is a rendezvénysorozat mellé állt.

A Házasság Hetének a célja alapvetően a házasság népszerűsítése. Ez egy magánkezdeményezésből indult. Nem hivatali kezdeményezés, de természetesen önkormányzatunk is nagyon örül ennek a kezdeményezésnek és próbál a hivatal eszközeivel mindent megtenni annak érdekében, hogy az, aki házasulni szeretne, minél gördülékenyebben megtehesse. Erre szolgál az időpontfoglaló applikációnk is, amelyben házassági szándékbejelentése iránti ügyintézésnél időpontot lehet foglalni.

- mondta el Dr. Kása Brigitta Nyíregyháza MJV aljegyzője.

Hazánkban az elmúlt években újra fénykorát éli a házasság intézménye. A kormány több éve szinte folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást – a családvédelmi akcióterv keretében többek között elérhető a CSOK, a babaváró kamatmentes hitel – utóbbi támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására pedig mintegy 24 ezer kérelem érkezett január végéig, olvasható a kormany.hu-n. A fiatal házasok adókedvezménye is népszerű – ez havi ötezer forintot jelent. A kedvezményt két évig lehet igénybe venni, tehát összesen 120 ezer forint marad a friss házasok zsebében. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs az első házasságát köti. Tavaly jelentősen megnőtt – országszerte és városunkban is – a házasságkötések száma. Míg az elmúlt évtizedben évente körülbelül 500-550 pár mondta ki az igent anyakönyvvezető előtt, addig 2019-ben több mint 680 házasságkötést jegyeztek városunkban. Tavaly ősszel pedig Nyíregyháza Önkormányzata hagyományteremtő szándékkal köszöntötte az aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat.

A fiatalok figyelmét szeretnénk felhívni a házasság fontosságára és arra, hogy hosszú időn át is lehet boldogan együtt élni házasságban. 2019-ben indított el az Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal az Arany-nap megünneplését. Ez azt jelenti, hogy minden év szeptember utolsó hétvégéjén szeretnénk köszönteni az 50 éves házasokat.

– tette hozzá Dr. Kása Brigitta.

Tavaly több házaspár is elfogadta az önkormányzat meghívását és megerősítették az 50 éve tett házassági fogadalmukat.

A Házasság Hete alkalmából a városunkban több kísérőprogramokra is várják az érdeklődőket. Többek között a régi esküvőkből nyílik kiállítás a Jósavárosi Művelődési Házban. A tárlatot ingyenesen tekinthetik meg február 11-től február 20-ig. A tárlat hétfőtől péntekig 8-tól 12 óráig tekinthető meg. A Szent Imre Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola és Óvodába 3 rendezvényre is várják az érdeklődőket. Február 10-én Nagy Csaba házasság és család teológus tart előadást A házasság karizmája címmel, majd kötetlen beszélgetés és játék várja az ide érkezőket, február 11-én pedig egy népzenei koncerttel és irodalmi műsorral szeretnének kedveskedni a házasoknak. Február 12-én, a záró estén a házaspárok megáldása, valamint közös szentségimádás lesz a házaspárokkal és a házaspároknak.