Elindult a gombaszezon – A leggyakrabban a nagy őzlábgombát szedik

Elindult a gombaszezon – A leggyakrabban a nagy őzlábgombát szedik
Fotó: kertlap.hu

A gombaszezon már elkezdődött és egészen október végéig kitart. A csapadékos, nyirkos időjárás kedvez a gombatermésnek. A leggyakrabban a nagy őzlábgombát szedik, de ebből a fajtából is van mérgező, éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenképpen vizsgáltassuk meg az összegyűjtött gombákat.

 

Az elmúlt napok időjárása nagyban kedvez a gombaféléknek és október végéig biztos kitart a szezonja. A legtöbben a nagy őzlábgombákat szedik, de előfordul még pereszke és szegfűgomba, ritkább esetekben pedig káposztagombával is lehet találkozni. Az időjárásnak köszönhetően nagyon sok gomba található az erdőben, mezőkön, de nem mindegy, hogyan szedjük és tároljuk azokat.

Gaál Erzsébet gombavizsgáló elmondta: „Mindenesetre zacskó helyett inkább kosárba vagy ládába szedjék. Nagyon fontos kiemelni, hogy minden gombát külön-külön gyűjtsék. Az őzlábgombákra nagyon oda kell figyelni, mert van belőle ehető és mérgező féle is! A szegfűgombát is érdemes minden esetben bevizsgáltatni, mert könnyen összetéveszthető a parlagi tölcsérgombával.  A csiperkére is nagyon oda kell figyelni, az is veszélyes, mert a sárguló csiperke, amelyiknek füstös a kalapja, illetve ha megvágjuk és sárgul, az nem jó, hasmenést okoz.”

Az ehető őzlábgombát is nagyon könnyű összekeverni a mérgező fajtával, ezért fontos az összes apró jelre odafigyelni. Nagyon könnyen össze lehet téveszteni az ehető gombát a mérgezővel, ezért felhívják a szakemberek a figyelmet, hogy minden alkalommal legyen bevizsgáltatva a saját magunk által szedett gomba. Az ingyenes vizsgálatot a megyében egyedül a nyíregyházi Búza téri piacon érhetik el.