Egy divattervező, aki megvalósítja a nők álmát – Interjú Szabó Fanni Biankával

Egy divattervező, aki megvalósítja a nők álmát – Interjú Szabó Fanni Biankával
Fanni a ruhák stílusát tekintve a letisztult és kényelmes darabokat szereti.

A divat minden nő örök szerelme – figyeljük alakulását, nézzük a legújabb trendeket és ehhez mérten alakítjuk ruhatárunkat még akkor is, ha a gardróbszekrény már roskadásig tele van szoknyákkal, blézerekkel, különféle kiegészítőkkel. „Göncökből” persze sosem elég. Van, aki azonban nemcsak viselni, hanem tervezni és elkészíteni is szereti, ráadásul mindezt még a szakma is elismeri. A nyíregyházi Szabó Fanni Bianka ruhakölteményét legutóbb a portugáliai kifutón ismerhette meg a közönség, de egyszer talán az ő kreációi köszönnek vissza ránk a butikok kirakataiból is. Bragából, Milánóból, vagy éppen a divat fővárosából, Párizsból... (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 22-ei számában.)

Vannak nők, akik mindegy, hogy csak a sarki boltba, dolgozni, randira vagy éppen sportolni mennek, mindig már-már tökéletesen stílusos a szettjük. Az ő álmaikat (is) valósítja meg Szabó Fanni Bianka, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős divat- és stílustervező szakos tanulója, aki a tavalyi évben a Szakmasztárról hozott el első helyezést, az idén pedig már nemzetközi porondon is megmutatta tehetségét. Az idáig vezető út azonban bőven tartogatott fordulatokat. Tesi tagozatosként az atlétikát cserélte le tűre és cérnára, és fordult inkább a divat felé.

Plüssökkel kezdte

Már nyolcadik osztályban érdekelt ez a szakma, mégis a sport felé vettem az irányt. A Vasvári Pál Gimnáziumban érettségiztem le, onnan kerültem a Wesselényibe, női szabó szakmára, ami egy 3 éves képzést jelentett. Amikor már azt is elvégeztem, beiratkoztam a divat- és stílustervező szakra. Kezdetben plüss állatokat varrtam az unokahúgaimnak, de szerettem gyöngyöt fűzni, üveget festeni, horgolni és még kötni is. Tavaly azonban már anyukámnak én készítettem el a teljes szettjét az évzáró bulijára, most pedig egy menyasszony boleróján, illetve az örömanya ruháján dolgozom.

Letisztult és kényelmes

Fanni a ruhák stílusát tekintve a letisztult és kényelmes darabokat szereti, és folyamatosan követi a külföldi divatot is.

Mindenféle ruhadarabot szeretek készíteni, ezekhez az ötletet az újságokból, illetve az internetről szoktam nyerni. Persze, van, hogy csak a gallért emelem ki, vagy egy új megoldást, a többit pedig már saját ötlet alapján hozzáalakítom. Nagyon örülök annak, hogy a külföldi kifutón – az elmúlt hónapban, Portugáliában, a „14 FEV // GALA NAMORAR PORTUGAL 2019” elnevezésű divatbemutató gálán – is megjelenhetett már a ruhám, a jövőre nézve pedig hasonló a célom. Nagyon sok helyre szeretnék eljutni az alkotásaimmal, és persze vágyam, hogy legyen egy saját cégem, amelyben hétköznapi viseletre szánt darabokat terveznék és varrnék.

Folyamatosan versenyeznek

A divat- és stílustervező képzés 4+1 éves képzésben végezhető el nálunk. Négy évig ágazati érettségire készülnek a diákok, majd a szakmát gyakorlatilag csöpögtetve kapják meg. Az ötödik év már arról szól, hogy a szakmai vizsgára felkészítsük a tanulókat. Az idei téma az újrahasznosításhoz kapcsolódik. Már valamilyen funkciót betöltő ruhadarabot kell új funkcióval új ruhaként felhasználva is eladhatóvá tenniük. Júniusban ezeket a darabokat majd egy divatbemutatón is megismerheti a közönség.

– hangsúlyozta Szalai Anikó oktató.