December 6-án a Jósavárosba látogatott a Titokzatos Mikulás, különleges járművével

December 6-án a Jósavárosba látogatott a Titokzatos Mikulás, különleges járművével
Fotó: Trifonov Éva

Az Együtt a Családért Kulturális Egyesület, a Jósavárosi Polgárőr Egyesület, illetve A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület összefogásával valósult meg a vasárnap délutáni felejthetetlen program.

Délután 16 órakor kigördült az egyik paneltömb garázsából a varázslatosan feldíszített elektromos autó, melyben a Télapó utazott a manóval és a krampuszokkal, külön sofőri szolgálattal. Az autó előtt és mögött kivilágított biciklik haladtak, hogy még látványosabb legyen a „felvonulás”. Szólt a karácsonyi zene és dudaszó biztatta a gyerekeket, hogy az ablakból integessenek a Télapó bácsinak és csapatának.

De nézzük az elejétől a mesés történetet.

Immár szinte hagyományként minden évben megrendezik a Jósavárosban a Mikulás-ünnepséget, amikor a gyerekek interaktív módon, testközelből találkozhatnak a Nagyszakállúval.

„Sajnos a jelenlegi járványhelyzet és a szigorú rendelkezések ebben az évben sehogy sem tették lehetővé, hogy a korábbihoz hasonló, nagyszabású programot szervezzünk a jósavárosi gyerekeknek. Ekkor jött a fantasztikus ötlet! Turóczi Kinga, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület oszlopos tagja kitalálta: ha a gyerekek nem tudnak programra jönni, hát visszük mi a programot nekik” – nyilatkozta Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke.

„A kezdeti ötletelést gyors tettek követték és 2-3 nap alatt minden megszervezésre került. Egy hihetetlen csapatmunka vette kezdetét, melyben mindenki tudta, mi a feladata. A közös munkában az említett két civil szervezeten kívül a Jósavárosi Polgárőr Egyesület és az önkéntes diákok is aktívan részt vállaltak. Mindannyiónknak egy volt a cél: minél több ember és kisgyermek arcára mosolyt csalni” – tájékoztatott Turóczi Kinga, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület koordinátora.

A kedves Télapó, aki évek óta mosolyt csal a gyerekek arcára, Zlota János. Nem újdonság számára sem, hogy ahol tud, segít. Több éve a főmotoros a motoros Mikulások között, akik – mint tudjuk – adományokat gyűjtenek és a kórház beteg gyermekeinek viszik el azokat, a híres és látványos városjáró körútjuk keretében. Most, a járvány miatt rövidebb és kisebb volumenű volt a felvonulás, de a Mikulás így is tiszteletét tudta tenni ezen a programon és megörvendeztetett kicsiket és nagyokat piros ruhájában.

„Délután tehát elindult az addig eltitkolt járművön a Télapó. A titkos jármű miatt külön köszönettel tartozunk a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsátották a kis autót, mely karácsonyi fényben pompázott, miután felöltöztették. Azt, hogy éppen merre járt a jósavárosi utcákon, az egyesületek közösségi oldala közvetítette. Így mindenki értesülhetett a várható érkezésről, arról, hogy mikor is kell integetni.”

Sok család az ablakból integetett és hangosan kiabálták, hogy „Szia Mikulás bácsi!”, de voltak olyanok is, akik a délutáni séta során éppen összefutottak vele – őket szaloncukorral és kedves szavakkal ajándékozta meg.

„Jósaváros önkormányzati képviselőjeként, büszke vagyok arra, hogy ilyen programok valósulnak meg szeretett városrészünkön. Ebben a nehéz helyzetben, amit az elmúlt hónapokban élünk át, fontos, hogy valami újat, egyedit, varázslatosat vigyünk az emberek életébe: hogy elvonatkoztassanak és kissé feledésbe merüljenek a sokszor nyomasztó hírek és információk. Ezzel a délutánnal sikerült valami különleges érzést és élményt csempészni a jósavárosi lakosok életébe” – Nagy Szabina.

Élmény volt mindenki számára ez a mesés délután. Gyerek, felnőtt, szépkorú és fiatal, egyszerre mosolygott és csodálkozva figyelte a Nagyszakállút, különleges járművén.

A további fotók megtalálhatóak az Együtt a Családért Kulturális Egyesület közösségi oldalán.

 

Szöveg: Együtt a Családért Kulturális Egyesület és A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület

Fotók: Trifonov Éva